Vijesti

24.06.2009. 11:54:39 (Jutarnji list)

Vlada će odobriti umjetnu oplodnju za nevjenčane parove

Vlada će, kako neslužbeno doznajemo, amandmanom ipak omogućiti da pravo na medicinski pomognutu oplodnju imaju i parovi u izvabračnoj zajednici.

Na takvu izmjenu Vlada se, kako smo saznali, odlučila jer se boji da bi Zakon koji diskriminira žene prema bračnom statusu mogao pasti na Ustavnom sudu. Neki ustavni stručnjaci su, kako smo doznali, Vladine dužnosnike upozorili da je za ustavni sud izvanbračna zajednica u kontekstu zaštite obitelji prema članku Ustava 41. jednakovrijedna ustavna kategorija kao i bračna. Za takvo rješenje posebno su se zalagale obje potpredsjednice Vlade - HDZ-ova Jadranka Kosor i HSLS-ova Đurđa Adlešič.

Međutim, neki HDZ-ovci u Saboru uvjeravali su nas jučer da imaju objašnjenje s Pravnog fakulteta da je sadašnja formulacija u redu.

- Primjerice, partner u izvanbračnoj zajednici ne može dobiti državljanstvo ako s tim partnerom nije u braku - objašnjava taj član HDZ-a.

Dodaje kako neće biti omogućeno ni zamrzavanje zametaka, što je najveća primjedba struke i udruga.

- Utvrđeno je da zametak ima genetski kod, što znači da je čovjek. Uništavati one zametke koje smo zamrznuli, a ne trebaju nam značilo bi da ubijamo čovjeka - kaže nam zastupnik HDZ-a.

Tagovi: đurđa adlešič, jadranka kosor, potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM