U fokusu

akcija ide dalje

Kampanja za prikupljanje sredstava za dječje nosiljke za roditelje već prvi dan prikupila gotovo trostruko više od očekivanog

Kampanja za prikupljanje sredstava za dječje nosiljke za roditelje već prvi dan prikupila gotovo trostruko više od očekivanog

U ponedjeljak je pokrenuta crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za dječje nosiljke za roditelje izbjeglice nazvana Lighten the Load. 

Na Međunarodni dan mira, hrvatsko neprofitno društveno poduzeće BRODOTO i brojni partneri lansirali su u javnost kampanju kojom žele pomoći najranjivijoj skupini izbjeglica – roditeljima s malom djecom koji kilometrima hodaju noseći svoje najmlađe u rukama. 

Kampanja traje sve do 7. listopada, a njome se namjerava prikupiti iznos od 2.000 eura, odnosno 2.300 dolara, potreban za izradu 100 čvrstih, netoksičnih nosiljki za djecu na kojima će raditi članice udruge Kamensko. Nosiljke će potom biti isporučene izbjeglicama u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji kroz mrežu partnerskih organizacija.

Međutim, kampanja je već svog prvog dana premašila sva očekivanja.

“Nakon 24 sata od lansiranja crowdfunding stranice, kampanja je dostigla više od 300 posto i prikupila oko 7.595 američkih dolara od ukupnih planiranih 2.300 za izradu nosiljki. Ovaj sjajan odaziv na kampanju promijenio je naše prvotne planove i otvorio mogućnost da s izradom krenemo ranije od planiranog. S kampanjom nastavljamo sve do 7. listopada. Bitno je prikupiti što više sredstava, a o raspodjeli svih skupljenih sredstava odlučivat ćemo zajedno sa svim backerima – onima koji su podržali kampanju”, kazao je za Libelu voditelj kampanje Marko Gregović.

On je također objasnio da je inspiracija za kampanju Lighten the Load proizašla iz niza susreta s majkama i očevima izbjeglicama koji pristižu u Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku, i koji nisu iznašli način za sigurno i udobno nošenje svoje djece na tom opasnom putu.

“Željeli smo pružiti nešto što nije, poput hrane i vode, tako lako dostupno, ali još uvijek neophodno na putovanju do sigurnije destinacije. Nakon što smo vidjeli toliko roditelja koji nisu imali udoban i prikladan način za nošenje svoje djece, odlučili smo pomoći izradom nosiljki”, pojasnio je Gregović.

Što je crowdfunding?

Crowdfunding predstavlja alternativni način prikupljanja sredstava putem interneta, u obliku velikog broja malih i većih donacija iz čitavog svijeta. Postoji više modela takvog grupnog financiranja, a Indiegogo je platforma na kojoj se crowdfunding bazira na nagradama koje variraju ovisno o veličini uplaćenog iznosa. Ovim je putem u svijetu dosada financirano više od 100.000 projekata.

Kampanji Lighten the Load moguće se pridružiti i nenovčanim donacijama, slanjem korištenih nosiljki na adresu udruge Roda – roditelji u akciji, Čanćićeva 14, 10000 Zagreb.

Kako se uključiti u akciju, doznajte OVDJE!