Vijesti

23.06.2009. 13:12:04 (Javno.com)

Neda je bila tračak svjetla

Pokopana je brzo i bez previše buke, nazvali su je Anđeo Irana, a postala je simbol slobode iranskoga naroda. Njeno je ime Neda Agha-Soltan, a život joj se ugasio u subotu kada ju je pogodio pripadnik iranske milicije.

Gađao je ravno u srce, metak je eksplodirao u prsima. Video njena ubojstva obišao je cijeli svijet, njena je smrt iranskim prosvjednicima dala povoda da još jače ustraju u svojoj borbi za pravo glasa, a političari poput američkog republikanca Johna McCaina, njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i iranskog oporbenog vođe Musavija tragediju su iskoristili kako bi uputili kritike Ahmadinedžadovu režimu.

Neda je bila tračak svjetla

No svi oni kao da su zaboravili da je ona samo nečija kći, sestra i prijateljica, djevojka koja je imala samo 26 godina, koju su svi znali kao veselu i punu entuzijazma i koja je za svojim vršnjacima i prijateljima krenula u borbu za pravdu. Politika je opet presudila, a ona je samo žrtva kojoj će vjerojatno za nekoliko mjeseci svi zaboraviti ime.

- Ona je bila tračak svjetla. Jako mi je žao. Imao sam toliko nade za tu djevojku - rekao je Hamid Panahi za L.A. Times, koji ju je podučavao glazbi, ali joj je bio i blizak prijatelj.

Neda nije imala ni dostojan pokop, a iranske vlasti zabranile su da se za nju moli u džamijama. Postavili su uvjet da će obitelji predati njeno tijelo ako se ne održi komemoracija u Nedinu čast.

Neda Agha-Soltan rođena je u Teheranu u obitelji srednje klase, a njen otac radio je za vladu.

 

Bila je odgojena po islamskim načelima i voljela je Iran

Studirala je islamsku filozofiju na Sveučilištu Azad, te se kasnije odlučila posvetiti turističkoj karijeri. Bila je odgojena po islamskim načelima i bila je lojalna svojoj državi Iranu.

Međutim, voljela je putovati, te je svirala glasovir. Međutim, nikad nije bila aktivistkinja, a prisustvovala je prosvjedu zato jer je bila ljuta zbog izbornih rezultata. Nedin zaručnik Caspian Makan ispričao je za BBC kako je Neda prije ubojstva bila nekoliko ulica udaljena od mjesta gdje se održavao glavni prosvjed.

Bila je u automobilu sa svojim učiteljem Panahijem, a budući da je bila gužva, zapeli su u prometu. Djevojka je bila umorna pa je na nekoliko minuta izašla iz automobila. Odjednom je pogođena u prsa, a okupljeni prolaznici htjeli su je odvesti u bolnicu, ali bilo je prekasno. Tako se život mlade djevojke ugasio i prije nego ga je počela živjeti.

 

Neredi u Iranu započeli su nakon predsjedničkih izbora 12. lipnja kada je pobijedio aktualni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Njegov protukandidat Musavi optužio ga je za prijevaru, a njegovi pristaše izašli su na ulice. Iako je sve počelo mirnim demonstracijama, broj poginulih raste, a sve pomalo podsjeća na 1979. godinu kad se odvijala Islamska revolucija.

Tagovi: iran, neda agha-soltan

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM