U fokusu

NE ŠALJIMO VOJSKU

CMS poziva Predsjednicu RH da ne militarizira humanitarnu izbjegličku krizu

CMS poziva Predsjednicu RH da ne militarizira humanitarnu izbjegličku krizu

Centar za mirovne studije (CMS) dao je izjavu za javnost povodom izjava Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o dizanju stupnja pripravnosti Hrvatske vojske te ususret sutrašnjem zasjedanju Vijeća za nacionalnu sigurnost.  CMS je pozvao predsjednicu RH da ne militarizira humanitarnu izbjegličku krizu te da ne šaljemo vojsku na izbjeglice koji bježe od ratova. 

“Centar za mirovne studije šokiran je neznanjem i neosjetljivošću predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prema trenutnoj izbjegličkoj krizi. U trenutku kada se RH suočava s velikim humanitarnim izazovima, predsjednica RH potpuno neprimjereno opterećuje oružane snage RH mogućim zadacima nadzora državne granice. Predsjednica mora shvatiti da izbjeglice koje dolaze i prolaze kroz RH nisu nikakva okupatorska vojska već ljudi – a među njima i brojna djeca te druge ranjive skupine – koji bježe pred ratovima“, stoji u priopćenju. 

“Ovakvim nepromišljenim i neodgovornim stavovima Predsjednica samo unosi nemir među građane RH i besmisleno iscrpljuje važne državne resurse. Time nanosi i štetu ugledu RH u svijetu jer radi istu grešku koju je učinila Mađarska. Istovremeno, pozdravljamo namjere da se vojska uključi u humanitarni aspekt ove krize davanjem logističke potpore policiji i civilnom društvu, te pružanju humanitarne pomoći izbjeglicama“, poručuju iz CMS-a. 

“Pozivamo građane RH da ne nasjedaju na ove neprimjerene ideje od strane Predsjednice, a Predsjednicu da ne stvara paniku te da se u trenutku velike međunarodne humanitarne krize ponaša dostojanstveno i krajnje odgovorno prema svakome ljudskom životu koji se nalazi u nevolji”, pozivaju na kraju.