U fokusu

Poziv na referendum

Irske zvijezde traže reformu pobačaja

Irske zvijezde traže reformu pobačaja

Poznati irski umjetnici i umjetnice, poput autora/ica, redatelja/ica, glumaca/ica i glazbenika/ca potpisivanjem peticije pozivaju na ukidanje 8. amandmana irskog ustava, koji fetusu daje jednaka prava kao građanima i građankama.

Cillian Murphy, Marian Keyes, Christy Moore, Colm Toibin, Neil Jordan, Anne Enright, Edna O’Brien i John Banville su samo dio ekipe od 240 umjetnika/ca koji su se pridružili pozivu za ukidanje osmog amandmana.

Ovaj ustavni amandman uveden je 1983. godine i prema njemu je pobačaj zabranjen u svim okolnostima.

Prije dvije godine, Zakon je ponovo došao u središte pozornosti nakon smrti 31-godišnje stomatologinje Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka, nakon čega je Savita umrla od otrovanja krvi. Tek nakon toga, i brojnih debata, irski su parlamentarci i parlamentarke donijeli/e izmjenu Zakona, prema kojem se pobačaj omogućuje pod posebnim okolnostima, odnosno kada je život žene u opasnosti.

U svojoj izjavi, umjetnici/e kažu kako osmi amandman irskog ustava sprječava liječnike/ce i zakonodavce da pruže pristojnu skrb  ženama, te da je to ključni izvor irskog neuspjeha u postizanju standarda međunarodnih ljudskih prava.

Potpisnici/e peticije zahtijevaju referendum o pobačaju iduće godine, naglašavajući kako žene čine 50 posto biračkog tijela, te da zaslužuju bolji tretman od strane irskih političkih vođa.