U fokusu

Problem financiranja kulture

Nekonstruktivne rasprave o riječkoj kulturnoj sceni

Nekonstruktivne rasprave o riječkoj kulturnoj sceni

Udruge LGBTIQ centar Druga Rijeka, Ri Rock i Drugo More 9. rujna u 18:00 sati u prostorima Filodrammatice u Rijeci organizirale su tribinu “Kultura i izazovi – sufinanciranje, razvoj i planiranje”. Gosti tribine bili su umjetnik i aktivist Antonio Kiselić, radnik u kulturi i antifašist Damir Batarelo, te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Moderirala je riječka književnica i feministkinja, Kristina Posilović.

Tribina je kao cilj imala otvoriti prostore za polemiku i rješavanje problema s kojima se suočavaju brojni pripadnici/ice nezavisne i institiucionalne scene, pri čemu se prvenstveno misli na (ne)isplatu dogovorenih sredstava od strane Grada. Nadalje, na tribini su predstavljeni i rezultati istraživanja koje su organizatori/ce proveli pred mjesec dana, a odnosilo se na kulturne aktere/ice kojima je isplaćen novac za programe u 2013., 2014. i 2015. godini.

Očekivano, rezultati ankete pokazali su da su pripadnici/ce riječke kulturne scene u teškom položaju radi neisplate dogovorenih sredstava. Gradonačelnik Obersnel naveo je kako Grad Rijeka prikuplja navedene podatke, te kako je sve dostupno i transparentno na web stranicama Grada. Kako je navedenu anketu ispunilo samo 18 posto zainteresiranih aktera/ica i on istu ne smatra relevantnom, informirao je okupljene kako su isplaćena sva potraživanja za 2013. godinu, te da iz 2014. godine postoje manji zaostaci, koji će, kao i realizirani programi u 2015. godini, biti isplaćeni do kraja ove godine.

Osim same ankete, gradonačelnik je bio i vidno iznerviran činjenicom da je u najavi za tribinu Damir Batarelo bio tituliran kao “antifašist”, kao i radi ponavljanja pitanja “gdje su novci” od strane prisutnih. Obersnel objašnjava kako “novci nisu nestali, nije ih ni bilo“. Osvrnuo se je i na smanjenje proračuna koje se događa već niz godina, te situaciju opravdao riječima: “Priznajem da su zakinuti mnogi, ali na isti način i isti princip”.

Moderatorica Kristina Posilović postavila je pitanje upućeno Damiru Batarelu, kao predstavniku saveza udruga Molekula, o tome zašto oni ranije nisu upozoravali na situaciju koja je sada aktualna, a ranije je morila samo ostale udruge, ali ne i one koje su bile okupljene u Molekuli, zašto nisu bili solidarni.

Batarelo je otvorio govorom o modelima financiranja koje koristi Molekula, koji koriste više izvora sredstava, te je naglasio kako ne može govoriti u ime cijele Molekule. Naveo kako se sada treba otkriti što može biti napravljeno kako bi se situacija poboljšala.

Kako navode drugi mediji: “Dok je bilo love, piranje se nisu bunile…“.

Bitniji momenti uključuju i nadasve neprimjerenu komunikaciju Slavice Šote, poduzetnice poznate po tome što voli upozoravati na politike vezane uz gradske poslovne prostore, i Vojka Obersnela, koji su se prepucavali u maniri barskih drugova, dovikivajući jedan drugome tko bi što trebao i hoće li Šota samostalno financirati kulturu. Uz prosthvat neformalne komunikacije, tribinu su obilježili i povici upućeni Obersnelu, odnosno “korumpirani pacove”, “šamar” i slično, kao i spominjanje legendarnih Parafa kao ikone riječkog duha, nasuprot današnjim umjetnicima koji samo traže financiranje od lokalne samouprave. Navedeno je apsolutna neistina, jer u Rijeci dokazano postoje ljudi koji se bave kulturom, i to tražeći ili sredstva za materijalne troškove, ili ne tražeći sredstva od Grada.

Uz poneku ideju kako bi se udruge trebale udružiti i promijeniti načine privlačenja sredstava, u Rijeci se još jednom – ništa nije dogodilo. Galeb stoji privezan i troši novce, udruge koriste gradske prostore uz minimalnu ili nikakvu naknadu. Hladni pogon košta, dugovi se vrte, no izgleda da do skorog dogovora između Grada i aktera/ica – neće doći.