U fokusu

od undergrounda do službene upotrebe

Termin za rodno neutralno izjašnjavanje uvršten u Oxfordski rječnik

Termin za rodno neutralno izjašnjavanje uvršten u Oxfordski rječnik

U Oxfordski rječnik engleskog jezika uvršten je rodno neutralan termin – Mx. Uz Mr, Mrs, Ms i Miss dodan je termin kojeg najčešće koriste osobe koje su queer ili se rodno ne određuju, kao i transrodne osobe. Dana 28. kolovoza 2015. godine jedan je underground termin službeno postao dijelom engleskog jezika.

Mx (izgovara se: miks) način je oslovljavanja u engleskom jeziku koji koriste pripadnici/ice transrodne zajednice, uključujući one osobe koje se rodno ne identificiraju, a u zadnje se dvije godine u Velikoj Britaniji koristi i na pojedinim službenim obrascima i dokumentima. Tako se Mx – uz Mr, Mrs, Miss, Ms te titule zvanja, kao što je npr. Dr – već može naći i na vozačkim dozvolama, a u upotrebu su ga uvele i neke veće banke, kao što su Royal Bank of Scotland i Barclays, pojedina ministarstva i gradovi, britanska poštanska služba (Royal Mail), lanci supermarketa te neka sveučilišta, među kojima su i ona najpoznatija – u Oxfordu i Cambridgeu.

Sama riječ nije nova; prvi se put pojavila 1977. u američkom časopisu Single Parent, kao odgovor na postojeće diskriminatorne načine oslovljavanja, pojašnjava Lori.hr. No ta riječ nije zaživjela u upotrebi, a njezino je mjesto preuzeo naslov Ms, koja označava žensku osobu bez pozivanja na njezin bračni status.