U fokusu

The BraveMen Campaign

Novo lice aktivizma za ženska prava u Bangladešu

Novo lice aktivizma za ženska prava u Bangladešu

Dok će na spomen aktivizma za ženska prava većina pomisliti samo na skupinu žena, jedan program u Bangladešu nastoji promijeniti takvu percepciju.

The BraveMen Campaign (Kampanja hrabrih muškaraca, op. prev.), s dr. Sayedom Saikhom Imtiazom na čelu i organizirana od strane The National Human Rights Commission, provodi se u više od 50 škola u Bangladešu. Kampanja potiče mlade dečke da se uključe u borbu za ženska prava i sprječavanje nasilja nad ženama. Dr. Imtiaz nastoji polako promijeniti percepciju roda, uključivanjem dječaka u različite događaje i aktivnosti u podupiranju ženskih prava.

Borba za prava žena u Bangladešu ima još dugi put pred sobom, s obzirom da se žene i dalje suočavaju s diskriminacijom na radnom mjestu i u učionici, a stope zlostavljanja i seksualnog nasilja su još uvijek visoke. Studija koju je proveo ActionAid pokazala je kako se više od 49 posto žena i djevojčica u Bangladešu osjeća nesigurno. Prema podacima Izvješća o nasilju nad ženama iz 2011. godine, otprilike 87 posto udanih žena u Bangladešu su žrtve obiteljskog nasilja.

Kroz The BraveMen kampanju, dječaci u srednjoj školi u Chhaikoli u Pabni, okrugu u sjeverozapadnom Bangladešu, idu od vrata do vrata zagovarajući ženska prava, sudjeluju u povorkama za Međunarodni dan žena, pomažu majkama u kućanskim poslovima i vode dnevnik svojih interakcija i načina postupanja prema ženama. Dr. Imtiaz navodi kako je vrlo važno pristupiti dječacima u ranoj dobi kada razvijaju odnos prema ženama.