U fokusu

Javna akcija 'Di su građani i građanke'

Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Uvođenje građanskog odgoja u središtu obilježavanja Međunarodnog dana mladih

Facebook/ Građanski odgoj i obrazovanje

Mreža mladih Hrvatske (MMH) i Inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo (GOOD Inicijativa) obilježili su ovogodišnji Međunarodni dan mladih javnom akcijom na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Cilj akcije je bio tematizirati opći položaj i ulogu obrazovanja u Hrvatskoj, te najaviti kampanju o građanskom odgoju i obrazovanju, koja započinje 7. rujna.

“Bez daljnjeg ulaganja nemoguće je imati kvalitetno obrazovanje, a bez kvalitetnog obrazovanja koje mora obuhvatiti građanski odgoj, nema niti aktivnih građana i građanki niti demokratskog društva”, poruka je MMH-a.

MMH je upozorio da takozvana “zemlja znanja” u obrazovanje godišnje ulaže tek 4,1 posto BDP-a, dok je prosjek u EU 5,6 posto. Usporedbe radi, susjedna Slovenija u obrazovanje ulaže 5,6 posto BDP-a i nalazi se među prvih deset zemalja EU po tom pitanju, dok se Hrvatska trenutno nalazi tek na 26. mjestu. Također, usporedbe radi, Danska u obrazovanje ulaže dvostruko više od Hrvatske, dok Finska spada među prvih pet zemalja u svijetu po ulaganju u obrazovanje.

Organizacije okupljene u GOOD Inicijativu zalažu se za sistemsko uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, te kritiziraju provedene obrazovne reforme koje smatraju parcijalnim.

“Građanski odgoj i obrazovanje moraju biti dostupni svim učenicima i učenicama za dobrobit cijele zajednice, jer su teme tog predmeta vezane za suvremeno društvo i demokraciju. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne provodi sistematski građanski odgoj i obrazovanje te nije jasno hoće li ga i kada kvalitetno uvesti”, rekla je Martina Horvat iz GOOD Inicijative.

Početkom 2015. GOOD Inicijativa provela je istraživanje stavova i znanja maturanata/ica o društvenim i političkim procesima, koje je pokazalo da mladi smatraju kako se u školi izbjegavaju aktualne društvene teme. Teme seksualnosti, suvremenih medija, nacionalnih manjina i kulturne različitosti, Europske unije, zaštite okoliša i održivog razvoja, one su koje ispitanici prepoznaju kao najslabije obrađivane ili općenito izostavljene iz obrazovnog programa.

Ispitanici/e uglavnom prepoznaju da se u školama provode dodatne aktivnosti, prepoznaju provedbu zdravstvenog i građanskog odgoja, međutim indikativno je da oko trećine učenika/ca ne prepoznaje da se ovi programi provode u njihovoj školi.

Stoga, MMH i GOOD Inicijativa od 7. rujna kreću u kampanju o građanskom odgoju i obrazovanju kojom žele potaknuti raspravu o važnosti građanskog odgoja i obrazovanja među građankama i građanima.

Na kraju, dodajmo, kako je sramotno da se niti potpredsjednica vlade i ministrica socijalne skrbi i mladih, Milanka Opačić, kao niti nestranački ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar nisu sjetili povodom Međunarodnog dana mladih uputiti niti jednu riječ mladima.