Vijesti

04.08.2015. 17:23:59 - Libela

UOČI MIMOHODA

CMS poručuje: Zveckanjem oružja ne gradi se mir

U cijelosti prenosimo priopćenje za medije Centra za mirovne studije uoči današnjeg vojnog mimohoda.

Povodom održavanja današnjeg vojnog mimohoda uoči 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Centar za mirovne studije (CMS) izražava duboko žaljenje što Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović nisu bili spremni pokazati drugo lice Hrvatske i zaustaviti paradiranje tenkova po zagrebačkim ulicama.

Nakon izazvanih podjela i skandala, kao najznačajniji uspjeh ove manifestacije pokazala se njena očita ispraznost. Zveckanje oružjem nije način za premošćivanje prepreka koje su nam na put stavljene 90-ih godina, a koje ne obećavaju ni skori početak slavljenja mira umjesto rata. Gradeći mir rekonstruiramo društvo koje je predugo bilo okovano militarističkim frazama i činimo ga sigurnim za svakog pojedinca.

Nevjerojatna je simbolika da će vojska koračati ulicama koje su dobile nazive po gradovima koji su teško stradali u prošlim ratovima – Vukovar i Sarajevo. Ponovna simbolička militarizacija upravo tih ulica krajnje je neprikladna bez obzira na to što se radilo o vojsci koja je branila grad. Rat se neće spriječiti naoružanjem i demonstracijom vojne sile, već jedino izgradnjom povjerenja i suočavanjem s prošlošću. CMS smatra da se Oluja treba obilježiti, ali ne vojnom paradom niti ignoriranjem civilnih žrtava rata – već stvaranjem pluralizma i međusobnog uvažavanja. Zajedništvo u kojemu postoji pluralizam mišljenja i različitosti ne traži jednoumlje od svih građana. Upravo suprotno, zajedništvo u različitosti se ostvaruje slavljenjem mira i u otporu svakoj militarizaciji društva.

CMS je u proteklih nekoliko dana zaprimio mnogo poruka građana – od onih prijetećih do podržavajućih. Iako su prijeteće poruke bile u manjini, ostaje pred svima nama pitanje kako je moguće da u ovoj zemlji i dalje žive ljudi koji antiratne i mirovne poruke čuju kao prijetnju i na nju reagiraju govorom mržnje i novim prijetnjama? Ako ništa drugo, debata koja je razvijena oko vojnog mimohoda, pokazala nam je koliko našoj zemlji nedostaju politike suočavanja s prošlošću.

CMS ponovno poziva institucije, a prvenstveno političke aktere da preuzmu odgovornost i kao osobe koje imaju političku moć ne manipuliraju građanima naše zemlje kako bi ostvarili političke bodove. Na taj način ćemo ostati okovani u vlastitim mitovima do sljedećeg rata. CMS želi vjerovati da nitko ne želi da se rat ponovi. Prvi korak ka tome, kao alternativu veličanja rata, CMS još jednom predlaže obilježavanje mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH.

Tagovi: centar za mirovne studije, kolinda grabar kitarovic, oluja, vojni mimohod u zagrebu, zoran milanović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM