U fokusu

Male pobjede za reproduktivna prava

Ukinut restriktivni zakon o pobačaju u North Dakoti

Ukinut restriktivni zakon o pobačaju u North Dakoti

Savezni je sud u SAD-u ovoga tjedna presudio da je restriktivni zakon o pobačaju u North Dakoti neustavan, trajno ga ukidajući.

Zakon o pobačaju u North Dakoti jedan je od najstrožih u Americi. Pod imenom HB 1456, zakon zabranjuje pobačaj nakon utvrđivanja fetalnog otkucaja srca, što je moguće detektirati najranije oko šestog tjedna trudnoće, prema čemu je pobačaj bio zabranjen i prije nego što su mnoge žene uopće znale da su trudne.

Zakon je prihvaćen od strane guvernera Jacka Dalrymplea 2013. godine, nakon čega su pro-choice skupine, uključujući i Center for Reproductive Rights, podnijele tužbu u ime Red River Women’s Clinic – posljednje klinike u North Dakoti koja je omogućavala pobačaj. Savezni je sud blokirao zakon 2014. godine, navodeći da je “Vrhovni sud jasno rekao da nijedna država ne smije onemogućiti ženama mogućnost da prekinu trudnoću prije trenutka životne aktivnosti”.

“Ova odluka potvrđuje da američki Ustav štiti žene od legislativnih napada političara koji im žele onemogućiti pravo na siguran i legalan prekid trudnoće”, rekla je Nancy Northup, predsjednica i direktorica Center for Reproductive Rightsa.

Tammi Kromenaker, direktorica Red River Women’s Clinic u Fargu, ND, ističe da je klinika jako sretna s donešenom odlukom, ali je isto tako spremna boriti se ako se država odluči obratiti Vrhovnom sudu. “Nadali/e smo se od samog početka kada je zakon predložen da će sud reći da je North Daktota otišla predaleko kada se radi o zabrani pobačaja”, dodala je.

Anti-choice zakonodavci u North Dakoti sada zahtijevaju od državnog odvjetika Waynea Stenehjema da uloži žalbu Vrhovnom sudu. Međutim, suci mogu odbiti saslušati slučaj, kao što se i dogodilo s blokiranjem zabrane pobačaja nakon 20. tjedna u Arizoni prošle godine.