Vijesti

02.02.2009. 14:47:00 - Gabrijela Galić (Novi list)

Ženama više plaće samo u rudarstvu i građevinarstvu

(Foto: Ernst Moeksis)

Diskriminacija je u svim svojim pojavnim oblicima zabranjena. Pa iako to zakon jasno kaže, žene i muškarci u Hrvatskoj ne zarađuju jednako. Prema posljednim službenim statistikama žene u Hrvatskoj prosječno zarađuju 760 kuna manje od muškaraca, odnosno 426 kuna manje od prosjeka. Udio plaća žena u plaćama muškaraca, prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosi 89 posto. I po tim podacima Hrvatska se bitno ne razlikuje od ostatka europskih zemalja koje su polako godinama s razvojem tržišta usvajale loše američke navike.

 

Bolje samo u rudarstvu i građevinarstvu
Na smanjenje diskriminacije po spolu, kada je riječ o plaćama, pozitivno bi mogla utjecati i jedna od prvih odluka novog predsjednika SAD-a, odnosno potpis na "Zakon Lily Ledbetter o poštenoj plaći", koji bi trebao ukinuti nejednako plaćanje žena i muškaraca za isti posao. Takva vrsta diskriminacije kod nas ne bi trebala postojati, no s otvaranjem tržišta i kod nas se počela provlačiti praksa nejednakog plaćanja muškaraca i žena na istim radnim mjestima. Kako se globalno tržište nerijetko povodi za primjerima SAD-a, i socijalnija Europa mogla bi početi više razmišljati o jednakosti plaća žena i muškaraca.

Prema podacima DSZ-a, koji se odnose na zaposlenost i plaće u 2006. godini, žene u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju više od muškarca samo u dvije djelatnosti - rudarstvu i vađenju te građevinarstvu. U tim djelatnostima radna snaga je pretežno muška, a žene su uglavnom obrazovanije iz čega proizlaze i njihova viša primanja. Pa je tako plaća žene u djelatnosti građevinarstva bila 10,8 posto viša nego plaća muškarca, odnosno 2,7 posto viša u djelatnosti rudarstva. Najviše razlike između plaća žena i muškaraca statistika bilježi u djelatnosti financijskog posredovanja, u kojem je udio plaća žena u plaćama muškaraca 72,9 posto. Iste godine, primjerice, žena zaposlena u financijskom savjetovanju u SAD-u zarađivala je 53,7 posto tjedne plaće muškarca na istom radnom mjestu.

 

Razlike i zbog boje kože
S udjelom plaće žena u plaćama muškaraca od 89,3 posto Hrvatska se smjestila među golemu grupu europskih zemalja u kojima žene zarađuju 10 do 20 posto manje od muškaraca. Najveće razlike u plaćama žena i muškaraca europska statistika bilježi u Slovačkoj gdje žene prosječno zarađuju 73,1 posto prosječne plaće muškarca. Slovačku slijede Portugal, Estonija, Češka i Njemačka u kojima je udjel plaće žene u plaćama muškaraca niži od 80 posto. Hrvatska je u pitanju jednakosti plaća bolja od prosjeka Eurozone gdje je udio plaća žena u plaći muškaraca 86,3 posto.

Razlike u plaćama muškaraca i žena u Europi, iako prisutne, daleko su manje nego u SAD-u gdje su žene 2006. godine zarađivale 73,5 posto plaće muškarca. No, kako diskriminacija u plaćama u toj zemlji nije prisutna samo kada se govori o spolu, već i rasnoj pripadnosti ovaj se podatak odnosi na žene bjelkinje. Deset posto nižu plaću od njih zarađuju žene afroameričkog porijekla, dok je udio plaće hispanoamrikanke jedva 52 posto plaće muškarca. No, i plaće muškaraca razlikuju se po boji kože pa tako afroamerikanac prima svega 72,1 posto plaće bijelog radnika, a hispanoamerikanac svega 57,5 posto.

 

Članak preuzet iz Novog lista.

Tagovi: ekonomija, plaće

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM