U fokusu

obraćanje i Marinelle Matejčić, članica neformalne inicijative Znaj Znanje

Što sve treba znati CEDAW Odbor?

Što sve treba znati CEDAW Odbor?

U Ženevi se od 6. do 24. srpnja održava 61. zasjedanje Odbora za uklanjanje diskriminacije žena (CEDAW Odbor) na kojem će se 15. srpnja razmatrati i hrvatsko objedinjeno četvrto i peto  izvješće o provedbi Konvencije o uklanjaju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), a koje Odboru podnosi Vlada RH.

Delegaciju Vlade RH predvodi ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin. No, uz službeno Izvješće Vlade RH Odboru će se predstaviti i alternativna izvješća organizacija civilnog društva pa će tako priliku da se obrati Odboru imati i Marinella Matejčić članica neformalne inicijative Znaj Znanje, a koja će govoriti ispred CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Udruge RODA – Roditelji u akciji te Centra za reproduktivna prava koje su Odboru podnijele komentare na službeno izvješće Vlade RH. Odboru će se obratiti i predstavnice Ženske mreže Hrvatske i njezinih članica Mirjana Kučer iz Domina, Sanja Juras iz Kontre i Valentina Andrašek iz Autonomne ženske kuće koja je podnijela i samostalne komentare Odboru.

Matejčić će se pred Odborom posebno osvrnuti na seksualno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući problematiku nedostupnosti pobačaja, nasilje nad ženama u porodu, nedostatnu seksualnu edukaciju i druge ključne teme. Obzirom da su vlade, pa tako i Vlada RH, sklone gledati provedbu Konvenciju kroz ružičaste naočale, upravo su tzv. izvješća iz sjene koja podnose organizacije civilnog društva ključna za sagledavanje objektivne situacije po pitanju diskriminacije žena u pojedinoj zemlji. Do sada je Hrvatska pred Odborom podnijela tri izvješća na koje je Odbor davao preporuke za daljnje postupanje.

Uz izvješće Republike Hrvatske, na Odboru se u ovom zasjedanju nalaze između ostalog i izvješća Španjolske, Senegale, Vijetnama, Bolivije, Nambije i Gambije.

Podsjetimo se, Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena – CEDAW (Convention on Elimination of All Forms of Discrimination Against Women) koja je stupila na snagu 3. rujna 1981. godine kao globalni i sveobuhvatni pravno obvezujući međunarodni ugovor. Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije nad ženama (dalje: CEDAW) do danas je prihvatilo 185 država ili više od 90 posto članica Ujedinjenih naroda među kojima i Republika Hrvatska. CEDAW je pravno obvezujući instrument za zemlje potpisnice koji je uspostavio međunarodni nadzorni mehanizam – Odbor za uklanjanje diskriminacije žena osnovan 1982. Odbor nadzire kako se CEDAW primjenjuje putem razmatranja izvješća koje su mu države stranke obvezne podnositi. Odbor čine 23 stručnjakinje/ka visokog moralnog ugleda i stručnosti za područje na koje se CEDAW odnosi.