U fokusu

Užasan transparent

Na bušenje Jadrana građani/ke odgovorili seksizmom

Na bušenje Jadrana građani/ke odgovorili seksizmom

U sklopu kampanje S.O.S. za Jadran nevladine organizacije Greenpeace Hrvatska, Sunce, WWF Adria, Zelena akcija, Zelena Istra, Žmergo i BIOM diljem Hrvatske provele su Dan akcije protiv bušenja Jadrana zbog nafte. 

Simboličnim postavljanjem desetmetarskog praznog transparenta na dnu Marmontove ulice u Splitu, udruga Sunce na neformalan način omogućila je svim zainteresiranima da akciju podrže potpisom ili porukom Vladi.      

“Pridružili su nam se mnogi sugrađani/ke, ali i turisti/kinje i zato smatramo akciju uspješnom”, poručio je Mosor Prvan iz Sunca. 

No, čak ni u ovoj hvalevrijednoj akciji seksizam nije uspio izostati. Jedna od poruka građana/ki bila je namijenjena ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i glasi “Ministre, na Jadranu se mogu bušit samo strankinje”.

Za Libelu je spornu poruku komentirao Mosor Prvan iz udruge Sunce: “Organizatori su imali dva službena transparenta ‘SOS za Jadran’, no u želji da građani i građanke pošalju poruke institucijama omogućili smo im da pišu svoje poruke na transparente. Tako se među njima našao i ovaj sporni koji jasno jest seksistički i neprimjeren, no to je poruka pojedinca nikako organizatora/ica.”

“Ova akcija nam je jako važna zbog medijske blokade kojoj smo u mainstream medijima izloženi već mjesecima, a ovoga puta odazvali su se i mediji i brojni građani i građanke koje pokušavamo informirati o svemu što se događa što je važan segment uz pravnu bitku koju vodimo”, dodao je Prvan.