U fokusu

U Rusiji 6 godina zatvora za suradnju sa Sorosom

U Rusiji 6 godina zatvora za suradnju sa Sorosom

Rusija kreće prema zabrani MacArthur Foundation, instituta Otvoreno društvo (OSI) Georgea Sorosa i deset drugih stranih “nepoželjnih organizacija” prema zakonu usvojenom ovog proljeća, javlja politico.eu.

Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta,u utorak je predstavilo početna imena onog što Kremlj i saveznici nazivaju “Patriotska STOP-lista“.

Predsjednik Vladimir Putin je u svibnju potpisao zakon, zadnji korak Kremlja za ograničavanje aktivnosti nevladinih organizacija u Rusiji.

Ostale organizacije na popisu zabranjenih su Freedom House, američka demokratska savjetnodavna grupa; Nacionalna zaklada za demokraciju (NefD), poduprta od strane američke vlade; dvije ruke glavnih američkih političkih stranaka koje pomažu strankama i inozemstvu, Nacionalni demokratski institut (NDI) i Međunarodni  republikanski institut (IRI); Charles Stewart Mott fundacija iz Michigana;  fundacija Obrazovanje za demokraciju (EfDF) i Istočni europski demokratski centar (EEDC), koje se nalaze Varšavi; ukrajinski Svjetski kongres (UWC) s bazom u Torontu; Međunarodna ukrajinska koordinacija unije (IUCU) u Kijevu te misija na Krimskom polju za ljudska prava koja je nadgledana od strane ukrajinskog parlamenta.

Lista, koja bi trebala biti izglasana u srijedu, bit će proslijeđena do ureda glavnog tužitelja i do ministarstva vanjskih poslaova za uključenje u službeni registar onih koji nisu dobrodošli.

Prema zakonu, svatko u Rusiji tako radi s ili surađuje s tim zabranjenim grupama suočen je s novčanim kaznama kao i s mogućnošću dlaska u zatvor do šest godina.

Od masovnih protesta u Mosvi protiv nevaljanih parlamentarnih izbora, Kremlj se prebacio na micanje onih s kojima se ne slažu. Ruski parlament je usovjio zakone koji zahtijevaju bilo koju rusku nevladinu organizaciju ili zakladu koja dobiva sredstva iz inozemstva da se registrira kao “strani agent”.

Nedavno smo izvijestile o tome kako se u Rusiji pokušava ogranitičiti pravo na pobačaj, a ograničavanje sloboda posebnu razinu redikuloznosti doseglo je idejom o zabrani vožnje automobila trans* osobama.

Prevela i prilagodila Lana Bosilj