U fokusu

potpiši peticiju!

Dva milijuna potpisa protiv TTIP-a

Dva milijuna potpisa protiv TTIP-a

Europska građanska inicijativa Stop TTIP dosegla je novi rekordni broj potpisa nekoliko dana uoči kritičnog glasanja o TTIP-u u Europskom parlamentu. S dva milijuna potpisnika, ovo je najveći broj potpisa Europske građanske inicijative (European Citizens’ Initiative ili ECI) od uvođenja tog instrumenta 2012. godine.

Naime, sutra, 10. lipnja 2015., Europski će parlament glasati o rezoluciji koja se odnosi na TTIP. Michael Efler, član Građanskog odbora Stop TTIP-a komentirao je: “Dva milijuna ljudi zahtijeva prestanak pregovora o TTIP-u. Članovi Europskog parlamenta morali bi imati to na umu kada budu glasali. Nacrt rezolucije je najštetniji u dijelu gdje pozdravlja uključivanje ISDS-a (Zaštita ulaganja i rješavanje sporova između investitora i država) u TTIP. To bi omogućilo korporacijama da tuže države na privatnim sudovima za gotovo bilo koji potez države koje ometa ulaganja i smanjuje njihov očekivani profit, a to bi bila praksa koja bi potkopala vladavinu prava i demokratskih načela”.

“Pozivamo Europski parlament da odbaci TTIP jer je prijetnja našoj demokraciji, kao i standardima zaštite radnih prava, okoliša i javnog zdravstva. U najmanju ruku, Europski parlament treba zauzeti jasan stav protiv ISDS-a. Poboljšanja ISDS-a koja je predložila Europska komisija i europski Socijaldemokrati nisu dovoljna. Problem se time ne uklanja jer bi ISDS i dalje omogućavao paralelni pravni sustav za investitore koji bi bio nepotreban, opasan za demokraciju i koji bi se pokazao veoma skup za porezne obveznike. Ako u rezoluciji ne bude uključen veoma jasan stav protiv ISDS-a, Europski bi parlament trebao odbaciti kompletnu rezoluciju.”

Očekivano glasanje u Europskom parlamentu i prikupljene potpise prokomentirao je i Dean Derežić, koordinator platforme nevladinih organizacija protiv TTIP-a u Hrvatskoj, Zaustavimo TTIP: “Dok se u Hrvatskoj tek tri posto saborskih zastupnika/ca očitovalo o TTIP-u, a vlada Zorana Milanovića se tek informira o čemu se pregovara i priprema se početi pripremati studiju utjecaja TTIP-a na naše gospodarstvo, europski Socijaldemokrati pokazuju vrlo sličnu razinu snalaženja. Nakon višemjesečnog izrazitog protivljenja predloženoj formi ISDS-a, prošlog tjedna su na Odboru Europskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTE) potpuno kapitulirali pred europskim Pučanima, dio kojih je HDZ, i pristali na ISDS u gotovo nepromijenjenoj varijanti, unatoč vlastitoj većini u Odboru. Sada, dan prije glasanja, pokušavaju se ponovno konsolidirati u protivljenju ISDS-u”.

“Podsjetimo također, da je susjedna Slovenija odavno napravila studiju utjecaja na gospodarstvo i da su rezultati porazni, nepromijenjen BDP i gubitak do 1.500 radnih mjesta. Istovremeno, brojka na razini EU ide do gubitka od 600.000 radnih mjesta. Paralelno s tim, stranim se korporacijama daje moć tuženja države za zakone koji bi išli u korist građanima, kao i slobodne ruke pri pisanju pravila po kojima će poslovati. S druge strane, izrazio bi veliko zadovoljstvo brojem prikupljenih potpisa protiv TTIP-a u Hrvatskoj. I pozvao građane da daju svoj potpis na OVDJE obzirom da nas od ulaska u klub od 14 zemalja EU koje su dosegle nacionalnu kvotu dijeli manje od 750 potpisa”.

U Stop TTIP koaliciji sudjeluje više od 470 organizacija, od udruga za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša, do sindikata i političkih stranaka iz cijele Europe.