U fokusu

važno upozorenje europskom parlamentu

CESI u Europskom parlamentu

CESI u Europskom parlamentu

Sutra se u organizaciji ASTRA mreže u Europskom parlamentu održava javno saslušanje o “Barijerama pri ostvarivanju seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja”. Javno saslušanje o ovoj važnoj temi održava se pod pokroviteljstvom Radne grupe EP-a  za reproduktivno zdravlje, HIV/ AIDS-a i razvoja te europarlamentarki Sophie in’t Veld i Heidi Hautala, a na samom saslušanju govorit će i Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI.

Nataša Bijelić izvijestit će zastupnike i zastupnice Europskog parlamenta o stanju seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja u Republici Hrvatskoj, a posebno će se osvrnuti na društveni kontekst RH, odnosno jačanje i konsolidiranje neokonzervativnih grupa te snažan utjecaj Katoličke crkve na tri ključna problema: pitanje priziva savjesti, pristup hitnoj kontracepciji te pristup sekusualnom odgoju i obrazovanju.

Cilj ovog javnog salušanja je upozoriti europalamentarce i europarlamentarke na važnost promoviranja i očuvanja seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja, ne samo državama koje žele postati članice Europske unije već i u onima koje to već jesu. ASTRA mreža upozorava kako su se aktivnosti same Unije u proteklo vrijeme znatno smanjile te kako im pitanje seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja nije postavljeno dovoljno visoko na agendi – takav razvoj situacije smatraju izuzetno problematičnim i štetnim za prava žena diljem Europske unije.