U fokusu

od 20. travnja

Medikamentozan pobačaj dostupan u Rijeci

Medikamentozan pobačaj dostupan u Rijeci

Klinički bolnički centar Rijeka je 20. travnja počeo s upotrebom medikamenata za pobačaj, saznajemo iz Ministarstva zdravlja. Ako se radi o pobačaju na zahtjev, medikamenti se koriste do devetog tjedna trudnoće, a od 21. svibnja ih se primjenjuje i za prekid patoloških trudnoća (blighted ovum, missed ab), i to do desetog tjedna.

Iz Ministarstva navode kako je procedura za prekid trudnoće medikamentima slična kao i ona za prekid trudnoće kirurškim putem: žena zatraži pobačaj kod odabranog ginekologa, upućuje se u Kliniku gdje joj se predstave mogućnosti. Nakon što pacijentica izrazi želju, nastavi se s odgovarajućim postupkom. 

Veći dio zapadnih zemalja Europe i razvijenijih zemalja u svijetu koristi ovu varijantu koja se pokazala izuzetno prihvatljivom. Prema dostupnim statističkim podacima, oko 60 posto namjernih prekida trudnoće u većini europskih zemalja odvija se upravo medikamentoznim putem. Uspješnost prekida trudnoće uporabom medikamenata je oko 95 posto – naglašavaju iz Ministarstva zdravlja.

Na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka nastoji se osigurati primjena suvremenih metoda i manje agresivnih zahvata i postupaka koji ujedno donose i manje komplikacija, dodaju u Ministarstvu. Ističu da se medikamentozni pobačaj pokazao kao prihvatljiva i kirurški manje traumatična metoda prekida trudnoće. Najveća prednost prekida trudnoće lijekovima, pred kirurškim prekidom je izbjegavanje mogućih kirurških komplikacija i anestezije. Preporučuje se kod izrazito pretilih žena te u slučaju postojanja uterinih malformacija (fibroidi, prethodne operacije na uterusu i dr).

Ministarstvo zdravlja napominje kako se ne treba zaboraviti da primjena medikamenata ne umanjuje psihičku traumu kod žene koja donosi tako tešku odluku i u tome nema razlike s primjenom kirurškog prekida trudnoće. 

Na upit imaju li informacija o tome hoće li se i druge liječničke ustanove u Hrvatskoj, koje sada obavljaju kirurške pobačaje, pridružiti KBC-u Rijeka u primjeni suvremenijih metoda prekida trudnoće, iz Ministarstva zdravlja navode: “Za sada se lijekovi za prekid trudnoće nabavljaju interventnim uvozom i o svakoj bolnici zasebno ovisi hoće li ih nabavljati. Nemamo informaciju kada će biti ukinuti interventni uvoz.”