U fokusu

YesEquality

Irska se priprema za povijesni referendum

Irska se priprema za povijesni referendum

Birači i biračice u Irskoj sudjelovat će idućeg tjedna, točnije 22. svibnja, u povijesnom glasovanju, koje će im omogućiti da se odluče hoće li istospolni brakovi biti dopušteni u ovoj tradicionalnoj katoličkoj zemlji.

Gorka se bitka već dvije godine vodi između religijskih konzervativnih organizacija i mlađe generacije, koja je zabrinuta zbog percepcije nacije u svijetu, ako referendum ne prođe.

Glasovanje će se održati gotovo 22 godine nakon što je homoseksualnost dekriminalizirana u zemlji, a više od četiri godine nakon što je stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu.

Ankete pokazuju da referendum ima potporu javnosti te da će gotovo 75 posto birača/ica glasovati u korist bračne jednakosti. U anketama do izražaja dolaze demografske razlike; više od 80 posto mladih birača i biračica daje podršku, dok ona značajno pada kod ljudi iznad 65 godina starosti.

Sve glavne političke stranke, uključujući laburiste i Sinn Fein, pozivaju da se podrži referendum, odnosno da birači i biračice glasuju s ‘DA’.

S druge strane, unatoč padu autoriteta, Katolička crkva izuzetno se protivi referendumu. Nadbiskup Eamon Martin izjavio je da homoseksualne osobe treba tretirati s poštovanjem, ali da, kako Crkva uči ‘nema osnova za razmatranje istospolnih brakova, jer je to protivno Božjem planu’.

Predstavnici islamske zajednice u Irskoj također tvrde da niti jedan musliman neće glasovati s ‘DA’.

Dodajmo kako je najjača potpora ustavnim promjenama u Dublinu, te da žene u većem broju podržavaju istospolne parove. Također, postoji oštra podjela na urbano/ruralno, gdje se ruralno stanovništvo snažno protivi onome što oni ne smatraju institucijom braka.

Kampanju ‘DA’ vode organizacije kao što su gay i lezbijske mreže za ravnopravnost spolova i irsko Vijeće za građanske slobode, te nekolicina medicinskih stručnjaka/inja.

Kako se dan glasovanja približava, tako se rasprave i kampanja zagrijavaju.

Kampanju za potporu referendumu možete pratiti i na Facebook stranici YesEquality