U fokusu

Britanski opći izbori 2015.

Pobjednici/e i gubitnici/e općih izbora u Velikoj Britaniji

Pobjednici/e i gubitnici/e općih izbora u Velikoj Britaniji

Na jučer održanim općim izborima u Velikoj Britaniji laburisti i liberalni demokrati pretrpjeli su katastrofalni poraz, dok su konzervativci Davida Camerona osvojili većinu, samo je još uvijek upitno hoće li imati dovoljno za sastavljanje potrebne većine u britanskom parlamentu.

Prema posljednjim podacima, konzervativci su osvojili 322 od 650 zastupničkih mjesta. Za većinu im je potrebno 326.

Ako se rezultati pokažu točnima, najveći gubitnici ovih izbora bit će laburisti koji su, prema dostupnim podacima, osovjili 228 mjesta, što je njihov najslabiji rezultat ikada.

Najveća pobjednica ovih izbora bit će Škotska nacionalna stranka (SNP) predvođena Nicolom Sturgeon, koja je prema procjenama osvojila 56 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu. Time SNP postaje treća najjača stranka. Bitno je napomenuti i kako je SNP na posljednjim izborima, održanima 2010. osvojila samo šest mjesta.

U velikoj pobjedi SNP-a posebno se ističe trijumf njihove 20-godišnje kandidatkinje, studentice politologije, Mhairi Black. Kao članica SNP-a kandidirala se za zastupnicu u okrugu Paisley and Renfrewshire South i pomela laburističkog protukandidata Douglasa Alexandera. Pri tome, ova 20-godišnjakinja postala je najmlađa zastupnica u britanskom parlamentu još od 1667. godine.

Ako David Cameron uspije sastaviti novu vladu sa svojim konzervativcima, velika je vjerojatnost da će u Velikoj Britaniji biti održan referendum o njenom ostanku ili izlasku iz EU.

Lider laburista Ed Miliband, priznao je poraz na ovim izborima, te je najavio svoju ostavku.

Liderica SNP-a Nicola Sturgeon izjavila je sinoć da su birači Škotske svojim glasovima pokazali da im je dosta politike štednje.

Na kraju napomenimo kako je SNP na ovim izborima polučio ogroman uspjeh, te da su postali treća najjača stranka u Velikoj Britaniji, što nitko ne može zanemariti. Također, prema  svim anketama Nicola Sturgeon je najpopularnija britanska političarka. Njen rejting popularnosti se kreće oko 35 posto, dok je rejting Davida Camerona tek oko sedam posto.