Vijesti

10.06.2009. 11:21:47 (Business.hr/Novi list)

Sukob Milinovića i Adlešič

Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić rekla je komentirajući jučerašnje napuštanje sjednice vlade prilikom rasprave o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji da njezin odlazak nije bio ni nagao ni dramatičan jer ga je najavila u vladinu užem kabinetu. 

 
Kako je navela, rekla je da ne želi glasovati za takav zakon, pri čemu je imala potporu nekih kolegica i kolega te premijerovo razumijevanje. Najavila je da HSLS neće prihvatiti takav zakon pri glasovanju u Hrvatskome saboru, ističući kako se nada da se zakon u saborskoj raspravi može kvalitetno promijeniti.

Na pitanje što drži lošim u zakonu Adlešić je odgovorila da je teže nabrojiti što je u njemu dobro, osim činjenice da se ta problematika konačno regulira i obiteljima češće omogućuje pravo na besplatnu medicinsku pomoć takve vrste. No, kako je rekla, zakon nije usklađen s vremenom u kojem živimo, a krši i neke zakone, kao što je Obiteljski zakon, te "narušava ravnopravnost spolova i diskriminira prema bračnom statusu".

S obzirom na to da po sadašnjoj statistici oko 1500 parova traži medicinsku pomoć pri oplodnji izvan Hrvatske, posebno u Sloveniji i Češkoj, koje imaju liberalnije zakone, postavlja se pitanje što bi za populacijsku sliku Hrvatske značilo kad bi se prihvatio takav zakon, rekla je Adlešić. Upitala se koliko bi ljudi onamo moglo otputovati na tretmane i platiti usluge, a možda bi i stručnjaci koji se bave tim medicinskom područjem počeli razmišljati da svoje ordinacije otvore u drugim zemljama.

Žestoki sukob Milinovića i Adlešićjezino napuštanje sjednice komentirao je i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

"Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešić mogla je na jučerašnjoj sjednici Vlade potpuno slobodno iznijeti svoje mišljenje o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i nije trebala napustiti sjednicu", izjavio je Milinović dodajući kako potpredsjednica Adlešić očito više voli komunicirati s novinarima nego s ministrima.

"Ne znam kakav je to bio bijeg potpredsjednice vlade, ona je mogla potpuno slobodno iznijeti mišljenje na sjednici kao što je HSS svojevremeno rekao da je protiv ZERP-a, a SDSS protiv priznanja Kosova", rekao je Milinović novinarima nakon radnog ručka s članovima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Milinović smatra da Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji bi se uskoro trebao naći u Hrvatskome saboru, nije suprotan Obiteljskome zakonu i Zakonu o ravnopravnosti spolova, zbog čega mu se, među ostalim, protive nevladine udruge.

"Mislim da u zakonu nema nikakve diskriminacije žena, on vodi brigu o Konvenciji o zaštiti prava djeteta, koja kaže da dijete ima pravo znati tko su mu roditelji, dok Obiteljski zakon kaže da je otac djeteta majčin muž.

Pitanje medicinski potpomognute oplodnje zadire u mnoga etička, vjerska i filozofska pitanja i bilo mi je jasno da će izazvati mnogo rasprave", rekao je Milinović.

Dodao je da treba pričekati i vidjeti što će donijeti saborska rasprava, a mogući su i amandmani koji će sadašnji prijedlog poboljšati.

"Zakon je po nekima konzervativan, a po nekima liberalan. Pitam zato je li liberalizam danas više na cijeni nego demokršćanstvo i demokršćanska stranka kojoj pripadam", rekao je Milinović.

 

Otvorila sam vrata za promjene Zakona o potpomognutoj oplodnji

Zašto ste odbili glasati o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji i kako na to gledaju vaši partneri u Vladi?

- Meni je zakon potpuno neprihvatljiv kao jedan restriktivni i konzervativni prijedlog. Jednostavno, svjetonazorski mi je neprihvatljivo da parovi koji nisu formalno vjenčani nemaju pravo na umjetnu oplodnju. Što je najvažnije, obiteljski zakon potpuno drugačije tretira zajednicu muškarca i žene, izvanbračna zajednica tretira se kao bračna pa je dakle riječ i o dvama zakonskim tekstovima koji su posve neusklađeni. Pokazalo se da nisam usamljena u svojim stavovima, da me podržala i potpredsjednica Jadranka Kosor, a uostalom na užem kabinetu sam jasno rekla i premijeru Sanaderu kako ću se izjasniti, pa moj postupak nije bio iznenađenje. Dapače, mislim da su otvorena vrata i za promjene teksta tog zakona.

Dakle, vaši zastupnici u Saboru bit će protiv predloženog teksta koji, osim što priječi neudanim ženama medicinski potpomognutu oplodnju, ujedno zabranjuje zamrzavanje zametaka, a djeci rođenoj umjetnom oplodnjom omogućava informacije o roditeljima s navršenih 18 godina?

- Da, ali tu nema nikakve drame. Naime, ja jednostavno ne mogu prihvatiti da se žene, odnosno parovi koji formalno nisu u braku na taj način stavljaju u podređeni položaj. Meni je drago što mi se čini da se ovaj stav mene i HSLS-a neće dodatno problematizirati u Vladi, odnosno kod naših partnera. Bitno je reći da ovaj zakon nije dio koalicijskog sporazuma i da nema nikakvog problema u tome da se naš stav i razlikuje. Premijer Sanader razumije moje stanovište i prihvaća ga. ...

Tagovi: đurđa adlešič, potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM