U fokusu

Horor u Paragvaju

Desetogodišnjoj djevojčici uskraćen pobačaj nakon što je silovana

Desetogodišnjoj djevojčici uskraćen pobačaj nakon što je silovana

Prošlog je tjedna desetogodišnja djevojčica u Paragvaju odvedena u bolnicu nakon što se majci žalila na bolove u trbuhu. U bolnici su otkrili da je u 21. tjednu trudnoće – nakon što ju je silovao očuh. Njegov ju je odvratan zločin stavio u životnu opasnost jer joj vlasti zabranjuju siguran pobačaj.

Prema posljednjim podacima UN-a, djevojčice u dobi između 10 i 14 godina čine 2,13 posto ukupne materalne smrtnosti u Paragvaju. Dnevno dvije djevojčice mlađe od 14 godina rode.

Djevojčica je trenutno stabilna, no ravnatelj bolnice u koju je primljena javno je rekao da je trudnoća stavlja u veliki rizik. To je potvrđeno i od Svjetske zdravstvene organizacije i medicinskih stručnjaka/inja diljem svijeta koji/e se slažu da trudnoća predstavlja posebno velik rizik djevojčicama čija tijela nisu u potpunosti razvijena.

To znači da sve opcije u vezi trudnoće, uključujući i siguran pobačaj, moraju biti omogućene. S tim se slaže i njena majka koja je ovog tjedna podnijela zahtjev bolnici tražeći da se njenoj desetogodišnjoj kćeri omogući pobačaj. Nažalost, izgleda da se njen zahtjev ignorira – prema zadnjim informacijama, desetogodišnjakinju pripremaju za centar za mlade majke.

Ova odluka da se djevojčici zabrani pobačaj je protiv samog zakona u Paragvaju: pobačaj je u zemlji legalan ako je život žene ili djevojčice u opasnosti. U ovom slučaju, nema nikakve sumnje u rizik koji trudnoća za nju predstavlja.

Konvencija o pravima djeteta navodi da najbolji interes djeteta mora biti prioritet i da su države, uključujući i Paragvaj, obvezne osigurati pobačaj u ovakvim okolnostima.

Peticiju da se djevojčici omogući pobačaj i time joj se spasi život možete potpisati ovdje.