U fokusu

Sutra 500 protestnih akcija diljem Europe

TTIP je Trojanski konj! Pobunite se.

TTIP je Trojanski konj! Pobunite se.

Uoči sutrašnjeg Globalnog dana akcije protiv transatlantskih trgovinskih i investicijskih sporazuma TTIP i CETA, jutros su aktivisti i aktivistkinje nekoliko nevladinih organizacija i sindikata pred zgradom Hrvatskog sabora dijelili letke zastupnicima. Riječ je o građanskoj  inicijativi Zaustavimo TTIP, organizacijama civilnog društva BRID, Zelenoj Akciji, GONG-u i Savezu samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnom hrvatskom sindikatu. Ujedinjeni od Sabora traže da se jasno očituju o tim sporazumima, koji će, uvjereni su, sniziti razinu radničkih prava, kvalitete hrane i zaštite okoliša u EU.

Mario Kikaš ispred BRID-a za emisiju Širenje područja borbe Radio Studenta izjavio je kako su, u sklopu toga, uručili pismo “kojim tražimo očitovanje saborskih zastupnika i zastupnica da se pokrene rasprava koja kod nas u Hrvatskoj nije prisutna”.

Kikaš je potvrdio i da su ovom akcijom već uspjeli postići da 24.travnja Saborski odbor za europske poslove organizira raspravu po pitanju TTIP-a i CETA-e.

“Mi zapravo ne posjedujemo informacijama o tim sporazumima. Sam tijek tih rasprava se dešava izvan demokratske strukture, iza zatvorenih vrata. Mi iz tog razloga ne možemo govoriti o tome što se može dogoditi, možemo samo pretpostaviti na temelju onoga čime trenutno raspolažemo. Najveći problem ovih sporazuma jest taj da ulazi u regulaciju zakona kojom bi se riješio trgovinski odnos SAD-a i Europe”, izjavio je Mario Kikaš za Radio Student.

TTIP je sporazum o slobodnoj trgovini o kojem su SAD i Europska unija počeli pregovarati još u srpnju pretprošle godine, a prema nekim procjenama pregovori bi trebali završiti do kraja ove godine.

Cilj Transatlanskog i investicijskog partnerstva (TTIP), kao i svakog drugog sporazuma o slobodnoj trgovini, jest povećati trgovinsku razmjenu između strana koje ga potpisuju, što se najčešće radi tako što gotovo ukidaju carine.To konkretnije znači da će se pokušati ujednačiti standard u različitim sektorima obiju strana, pri čemu će se ti isti standardi prilagoditi onim povoljnijim za njih – što nižim.

“Konkretnije, to primjerice znači da u domeni prehrambene politike, mi bismo se mogli dovesti u situaciju da za par godina imamo sigurnosnu regulativu  koja je vrlo loša i niska. Točnije, prema ovoj regulativi, ne naznačuje se jasno sastav određenih prehrambenih proizvoda i možda omogućuje uvođenje GMO-a na europsko tržište, a znamo da Europa zasad ima vrlo rigorozna pravila u pogledu GMO hrane. Taj dio regulative je za Hrvatsku možda najbitniji, s tim da su i drugi dijelovi regulative dugoročno opasni i tiču se ulaska velikih kompanija i korporacija u sam proces donošenja zakona. Doslovce se sprječava zakonska regulativa koja ima određeni javni interes”.

Kikaš je naglasio i problem flegmatičnosti hrvatskih građana/ki: “Problem na višoj razini, koji se ne tiče samo TTIP-a, mislim da je u tome što se hrvatski građani/ke se ne osjećaju kao građani/ke Europske unije i ne misle da je ovo nešto što utječe na njihove svakodnevne živote. Mi na neki način pokušavamo dati do znanja da se sve što se odvija u Briselu, tiče i njih”.

Povodom 18. travnja, Globalnog dana akcije protiv TTIP-a i CETA-e,  održat će se 500 protestnih akcija diljem Europe. Tome će se priključiti i Hrvatska, s protestom na Trgu Europe u Zagrebu u podne,  informativnim aktivnostima za građane u Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku i Splitu, a održat će se i projekcija filma te tribina o TTIP-u u organizaciji Zelene akcije u Multimedijalnom centru Studentskog centra u Zagrebu u sklopu Okolišnog filmskog festivala E! s početkom u 19 sati.

Razgovor s Marijem Kikašem, urednikom časopisa RAD i članom BRID-a, možete u cijelosti preslušati na sljedećoj poveznici.

Okolišna udruga Zelena akcija/FoE Croatia dovest će 5. svibnja u Zagreb 8-metara visokog Trojanskog konja koji simbolizira tajne pregovore između EU-a i SAD-a. Taj simbolični konj stiže iz Brisela, a već su ga u akcijama protiv TTIP-a koristile mnoge organizacije diljem Europe, od Njemačke do Mađarske – pravi primjer međusobne solidarnosti. Više detalja bit će uskoro objavljeno na facebook i web stranici Zelene akcije.