Vijesti

09.06.2009. 11:17:47 - Bojana MRVOŠ PAVIĆ (Glas Slavonije)

Iako svaka žena ima pravo na bezbolni porođaj....

Bezbolni porođaj samo za rizične trudnoće

(Foto: Zestbienbeautouza)

Prema deklaraciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. godine, svaka žena ima pravo na bezbolan porođaj, odnosno na najčešće epiduralnu ili spinalnu analgeziju, kojima se otklanja porođajna bol. Dok u SAD-u analgeziju dobije gotovo 85 posto rodilja koliko i u zemljama EU-a, kod nas su stvari za rodilje mnogo lošije. Hrvatske rodilje, u prosjeku, epiduralnu dobivaju u deset do 15 posto slučajeva, najčešće kad imaju zdravstvenih problema. Situacija je bolja u velikim rodilištima poput onih u Zagrebu i Rijeci, čije rodilište s 20 posto porođaja pod analgezijom prednjači u Hrvatskoj.

U riječkom rodilištu, u kojem godišnje na svijet dođe oko 3.000 djece, oko 600 porođaja biva obavljeno s nekom vrstom analgezije. Mnogo lošije prolaze rodilje u malim rodilištima u kojima analgeziju primaju samo medicinski indicirani slučajevi. Razlog je premali broj anesteziologa po bolnicama, koji jedini mogu dati epiduralnu, ali i nedovoljno opreme. U SAD-u rodilište koje godišnje ima najmanje 2.000 porođaja ima anesteziologa na raspolaganju 24 sata, dok se kod nas anesteziolozi, kao i oprema, "čuvaju" samo za medicinski indicirane slučajeve. Zato se trudnice i rodilje kod nas mnogo više upozorava na moguće, ali vrlo rijetke posljedice epiduralne, nego što im se govori o prednostima. U manje od jedan posto slučajeva moguće su duže glavobolje kod žene, koje brzo prolaze bez posebne terapije, dok su, kaže se u stručnim anesteziološkim radovima, ozbiljne komplikacije, s trajnim posljedicama, vrlo rijetke.


Činjenica je da epiduralna ne ubrzava porođaj nego ga, sasvim suprotno, produžava, što liječnicima ne ide na ruku. "Kad sam u rodilištu poželjela epiduralnu, rekli su mi da zbog toga neće smetati dežurnom anesteziologu", najčešća je pritužba žena na internet forumima. Tragom informacija s tih foruma, došli smo i do podatka prema kojem u nekim rodilištima rodiljama epiduralnu naplaćuju, makar je riječ o trošku koji u cijelosti pokriva HZZO.

Tagovi: reproduktivno zdravlje, zdravlje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM