U fokusu

Porazni podaci

Hrvatska neslavno prednjači po nezaposlenosti u Europskoj uniji

Hrvatska neslavno prednjači po nezaposlenosti u Europskoj uniji

Prema izvješću Europskog statističkog ureda Hrvatska se u veljači ove godine svrstala među zemlje Europske unije s najvišom stopom nezaposlenosti, a zauzela je i vodeće mjesto po njezinu skoku u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema Eurostatu raspoloživim podacima, bez posla je u veljači bilo 354 tisuće hrvatskih građana, tisuću više nego u prethodnom mjesecu, te 31 tisuću više nego u istom mjesecu lani.

Hrvatska se također našla i u skupini zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti, koju predvodi Grčka s 26 posto u prosincu 2014., a slijedi Španjolska s 23,2 posto, dok najniže stope nezaposlenosti bilježe Austrija i Njemačka, s 5,3 odnosno 4,8 posto.

Važno je napomenuti i da je nezaposlenost na razini EU u veljači ove godine kliznula na 9,8 posto, dok je u veljači prošle godine iznosila 11,8 posto.  Drugim riječima, broj nezaposlenih na godišnjoj razini smanjen je za 1,547 milijuna, a u eurozoni za 643 tisuće.  

U dobnoj skupini od 15 do 24 godine EU je u veljači bilježila dvostruko višu stopu nezaposlenosti nego u ukupnoj populaciji – 21,1 posto – dok je prošle godine u istom mjesecu iznosila 22,9 posto.