U fokusu

i onda tvrde da je mit...

Rodni jaz u plaćama počinje rano!

Rodni jaz u plaćama počinje rano!

Djevojčice rade više poslova od dječaka i manja je vjerojatnost da će ishoditi džeparac u zamjenu za obavljeni rad. Čak i ako se džeparac ishodi, iznos se razlikuje.

Istraživački projekt Sveučilišta u Michiganu na području dječje upotrebe vremena pokazuje zabrinjavajuće rezultate. Kada su istraživači/ice zamolili djevojčice da naprave popis poslova koji rade, popis koji su one radile 42 posto je duži od onog koji su radili dječaci. Djevojčice i dječaci uglavnom zajednički sudjeluju u poslovima oko okućnice, ali djevojčice puno češće čiste svoje sobe, pomažu u spremanju hrane, brinu se oko ostale djece u kući i kućnih ljubimaca.

Druga studija dječjeg časopisa Hightlights na sličan način potvrđuje rezultate. Čak 73 posto njihovih čitateljica potvrdilo je da im se dodjeljuju rutinski poslovi, u usporedbi sa 65 posto čitatelja. Djevojčice provode više vremena radeći poslove nego što se igraju dok je s dječacima situacija suprotna.

No, ne samo da će djevojke češće raditi nego se igrati, manje je vjerojatno i da će za obavljeni posao dobiti džeparac. Prema rezultatima Sveučilišta u Michiganu, za dječake je 15 posto vjerojatnije da će za obavljeni rad dobiti džeparac.

Rodni jaz u plaćama zaista počinje rano.