Vijesti

12.03.2015. 00:30:30 - SSUFF/Libela

dekan Previšić blokira izjavu ssuff-a o ugovoru ffzg-a i kbf-a

Cenzura na Filozofskom fakultetu: Studenti/ce se usprotivili/e upisu bogoslova/kinja

FFZG

FFZG (Foto: S.K.)

Izjava kojom Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta iskazuje protivljenje ugovoru između Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, uoči izvanredne sjednice Fakultetskog vijeća FFZG-a (12. ožujka) na kojoj će se raspravljati o navedenim ugovorima, nije prošla cenzuru novoga dekana Vlatka Previšića.

Izjavu Saveza studentskih udruga Filozofskog fakulteta prenosimo u cijelosti:

Savez studentskih udruga Filozofskog fakulteta (SSU), kao krovna organizacija studentskih udruga čiji je primarni zadatak zaštita interesa studenata/ica, ovim putem želi iskazati protivljenje ugovoru koji je Filozofski fakultet u Zagrebu sklopio s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Htjeli bismo istaknuti da ovakav ugovor na više načina dovodi studente/ice Filozofskog fakulteta u neravnopravan položaj. Na prvom mjestu, studenti/ce Katoličkog bogoslovnog fakulteta bili/e bi u mogućnosti uz studij religiozne pedagogije i katehetike upisati drugu studijsku grupu na Filozofskom fakultetu bez polaganja prijemnoga ispita na ovom fakultetu. Smatramo neprimjerenim da diplomu tako završenog studija izdaje isključivo Katolički bogoslovni fakultet, čime se narušava autonomija Filozofskog fakulteta. Također je problematično i financiranje takvog studija, gdje bi se financijska sredstva uplaćivala isključivo KBF-u.

Uzevši u obzir i ovako preopterećene kapacitete Fakulteta, upisivanje studenata/ica izvan kvota stvorilo bi dodatne organizacijske probleme. Posebno problematičnim držimo činjenicu da bi provedbom ovog ugovora studenti/ce Filozofskog fakulteta bili/e dovedeni/e u još nepovoljniji položaj na tržištu rada, osobito pri zapošljavanju u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Naposljetku, želimo ukazati na činjenicu da je ugovor sklopljen netransparentno, bez ikakve participacije studentskih predstavnika/ca, a njegove su posljedice dalekosežne upravo za studente/ice Filozofskog fakulteta. Uzevši sve navedeno u obzir, Filozofskom fakultetu, njegovim profesorima/cama i asistentima/cama te studentima/cama ovaj ugovor donosi samo štetu, a nikakvu korist.

Tagovi: avez studentskih udruga filozofskog fakulteta, cenzura, ffzg, filozofskki fakultet u zagrebu, hrvatska, izjava, katoličko bogoslovni fakultet, kbf, povlašten upis, previšić, privilegije, školstvo, studenti, studentice, visoko školstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Filozofkinja na burzi:
Istina, na Filozofskom fakultetu bi se trebalo ići prema žestokom smanjenju, a ne povećanju kvota, govorim ovo iz prve ruke. Redovito sam davala ispite, diplomirala među prvima u svojoj generaciji, odličan uspjeh, nakon obavljenog stažiranja po Mrsićevom programu položila sam stručni ispit i sad sam, umjesto da krenem u neku karijeru praktički došla do- zida. Ne mogu pronaći posao niti kao konobarica. Intervjui se za poslove u školstvu obavljaju prije nego što natječaj uopće bude objavljen i ako nemaš vezu ili se nisi -posebno- svidio ispitnoj komisiji , možeš se frigat. Konkurencija je prevelika i svi kao hijene čekamo da netko ode na porodiljni, bolovanje, u penziju ili umre. PREVIŠE NAS JE, PRESTANITE NAVLAČITI MLADE LJUDE NA STUDIJ U KOJEM ĆE POTROŠITI PET GODINA SVOG ŽIVOTA I POSLIJE SJEDITI NA BURZI! Inače, sam Previšić je na jednom svom predavanju izjavio kako je svjestan problema velikog broja nezaposlenih, kako ga bivši studenti ispituju za preporuku i ovaj potez je čisti pokazatelj njegovog velikog napuhanog ega koji je dolaskom na poziciju dekana očito poprimio svemirske razmjere.
13.03.2015. 10:30
muško:

Često smo u medijima ovih dana čuli žene su više obrazovane od muškaraca a manje plaćene, polu istine su najgore istine, a di je drugi dio rećenice, žene daleko češće upisuju mnogo lakše humanističke faxove, za koje se zna da ih čeka manja plaća i teži pronalazak posla neko recimo računarstvo strojarstvo koji su tezi i lakše se nađa posao tamo su isključivo muškarci, nikad nisam čuo da netko ženama brani upisat fesb ili ih potiče na ove filozofske faxove.
13.03.2015. 23:37
Bocko:
Na Filozofiji je danas "službena religija" Kulturni marksizam, sa feminizmom kao perjanicom.
Kulturni marksizam se eto pokazao se kao jednako netolerantan prema drugim religijama kao i te druge religije u nekim davnim vremenima jedna prema drugoj.


Interesantno je kako se eto na 'portalu o rodu i spolu' našla ova tema, ali nikako nema mjesta za temu o notornoj činjenici da je cca 70 % osova koje diplomiraju na filozofiji ženskog spola.
Tu nema poziva za više muških studenata, kao što se iz ureda pravobraniteljice stalno poziva na poticanje studentica da idu na susjedne faksove - strojarstva i FER-a.A ovo što piše 'Filozufkinja na burzi' je isto jedan gorući problem u našem društvu o kojem nitko ne govori.
Faksovi koji imaju hiperprodukciju nepotrebnih kadrova su redom društveni faksovi - pravo, ekonomija i prije svega filozofija. Na filozofiji su lavovski dio kadrova koji se 'proizvode' iz sektora odgoja i obrazovanja. A koga će one obrazovati i čuvat u vrtićima kada će za se za 15 godina rađati pola manje djece nego sada?

Ali zato nam kronično fale liječnici i medicinske sestre. Ali nikome ne pada na pamet da prepolovi broj studenata na nepotrebnim faksovima i utrostruči broj studenata na deficitarnim faksovima. Jasno je da se to ne može preko noći, ali zasad ne postoji ni ozbiljna inicijativa da se to napravi.

I sad se na kraju zapitajte iz kojih ideoloških krugova dolaze najveće blokade da se to napravi? (hint - feminizam)
14.03.2015. 06:36

Iz drugih medija

AEM