Vijesti

06.03.2015. 09:49:22 - Libela

Let Girl Learn

Globalna inicijativa za obrazovanje djevojaka diljem svijeta

Administracija američkog predsjednika Obame najavila je proširenje napora za pomoć adolescenticama diljem svijeta kako bi započele i završile školovanje putem inicijative Let Girls Learn.

Inicijativa će se temeljiti na ulaganjima koja je Amerika već učinila u globalnom osnovnom obrazovanju i proširiti ih kako bi se pomoglo adolescenticama da završe započeto školovanje. Michelle Obama surađivat će s Mirovnim snagama u provođenju inicijative, kroz regrutiranje i treniranje oko 650 novih volontera i volonterki koji/e će biti fokusirani/e na dostupnost obrazovanja za adolescentice. Volonterski rad sastojat će se od razgovora u zajednicama kako bi se saznalo što djevojke sprječava u školovanju, rada s liderima/cama, roditeljima i samim djevojkama kako bi se pronašao način da se te barijere ukinu.

Kada je djevojkama dostupno obrazovanje, to znatno poboljšava kvalitetu njihova vlastitog života, kao i standard u njihovim zajednicama. No ipak, 62 milijuna djevojaka diljem svijeta se ne školuje, a napadi na one koje se školuju u neprestanom su porastu. Upravo iz tih razloga, obrazovanje djevojčica se mora nametnuti kao problem ljudskih prava u globalnom okruženju, a brojne nacije poduzimaju korake kako bi omogućile djevojkama pristup učionicama.

Girls Learn International (GLI), program Feminist Majority Foundationa, educira američke učenike i učenice o globalnom pokretu za pravo djevojaka na obrazovanje. Program povezuje srednje škole u Americi s partnerskim školama u 11 zemalja gdje djevojke još uvijek zaostaju za dječacima po pitanju obrazovanja i malo je vjerojatno da će ostati u školi nakon osnovne razine. Otvarajući komunikaciju između učenika i učenica i upravljanjem programima razmjene, GLI njeguje kulturalno razumijevanje i potiče aktivizam za ženska prava diljem svijeta.

Tagovi: obrazovanje, obrazovanje djevojaka, svijet, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (16)

Stari komentari

još jedno muško:
Meni je jasno da lagano postajem posvuduša, ali ja ne vidim drugi način koji bi naveo ljude i da pogledaju i na drugu stranu problema. Ovaj broj o 62 milijuna neobrazovanih djevojaka je točan i u on je u skladu jsa podacima inicijative Out-of-School Children koju je pokrenuo UNICEF.
Ali vas zaista lijepo molim da obratite pažnju na podatak koji dolazi iz istog izvora. U svijetu istovremeno postoji 59 MILIJUNA DJEČAKA KOJI SE NE ŠKOLUJU. Ne bi li u takvoj situaciji sve snage usmjeriti kako bi sva ta djeca dobila obrazovanje, a ne ih razdvajati po spolu i tako diskriminirati dječake?
Ako nekog zanima izvješće ono je ovdje www.uis.unesco.org/Education/Documents/oosci-global-report-en.pdf
06.03.2015. 10:44
ifka:
pa ima i kod nas toga... pripadnici nekih manjina ne žele školovati žensku djecu ili ih ranije izvlače iz škole jer je vrijeme za drugačije obiteljske preraspodjele... koji će im k... škola...
06.03.2015. 13:04
ifka:
a 21. stoljeće...
06.03.2015. 13:04
Vodeći Svjetski Kultorolog:
Predlažem da lichanka sudjeluje u programu, pomozimo joj da stekne formalno obrazovanje.
06.03.2015. 13:06
još jedno muško:
Ifka
Zato kod mene rade 3 muška inženjera i dva muška tehničara nacionalne manjine na koju vjerojatno ciljaš :)
Šalu na stranu. Budući da ne moram biti politički korektan mogu ti reći da je sa mojim najmlađim sinom u prvom razredu bilo nekoliko Roma-što dječaka, što djevojčica. Sada, u osmom razredu, ostalo ih je samo dvoje. Obje su djevojčice.
Možda ti ciljaš na neku drugu manjinu, ali nekako sam uvjeren da si na pameti imala baš ovu. I bila si u krivu. Srednju školu koju ide moj drugi klinac pohađaju dvije Romkinje. To mi je poznato jer se svi svojski trude da te cure tu školu i završe. Razgovaralo se na roditeljskim, skupljala pomoć...
Moja kći također je imala u generaciji Romkinju. Na žalost ona nije uspjela završiti srednju školu. Udala se.
Vjerujem da se ni kod nas situacija ne razlikuje od one globalne. Oba spola poprilici imaju jednake probleme, ali se govori samo o jednom.
06.03.2015. 13:36
:
I have seen Fantastic information in your new post. I search on the web the best companies which can give me help for my research paper then I found your post of research-paper-writing-online.blogspot.com/2014/10/looking-for-best-research-paper-writing-service.html, it is very kind work for the researchers who can easily take help from here.
06.03.2015. 15:32
ifka:
Ne pričam uopće o Romima, nije ni važno..
i pričam o srednjoj školi, jer osnovna je ionako obavezna. I o curama kojima nije dopušteno donositi odluke o svom životu dok njihova braća mogu biti i ići kamo žele. Itd... itd... bez muža nikamo, dok muž može gdje hoće... i otkad je politički nekorektno spomenuti da su u razred išle te i te manjine? Zar ih se ne smije ni spominjati? Ova politička korektnost je postala bolesna i došla do toga da se bojiš uopće spomenuti kakvu manjinu da ne bi slučajno nešto krivo rekao ili koga božesačuvaj uvrijedio...
..... nekako ovdje izgubim volju za konstruktivnu raspravu i više se volim zaj...
06.03.2015. 19:35
lila:
Pa vi nam uopće nedajete primjer nerazdvajanja.
A da ne govorim o povjesnom nerazdvajanju.
06.03.2015. 23:10
sebo:
Da vam nismo dali primjere nerazdvajanja ne biste ni izašle iz kuhinje. Sve što je stvoreno podjeljeno je sa ženama, sva ste prava dobile mukte, a za uzvrat ponudile podcjenjivanje i nepoštovanje. Zar ti zaista vjeruješ da bi ti mogla kenjati po portalima da muškarci nisu bili velikodušni. Vi ste ste izborile. Da čujem imena pet žrtava palih u toj borbi. Ma koji pet. Ime jedne žrtve stradale u borbi za ženska prava osim one luđakinje što je istrčala pred konja. Već sam rekao i sad ponavljam da onaj ko dobije kruha preko pogače nikad nije zahvalan
07.03.2015. 00:37
lila:
Zašto uopće razgovarati o pravima koje smo dobili, zašto ne govoriti o pravima koja nam pripadaju po nama samima, samom činjenicom što ljudi.
Znači da nam je ta prava koja imamo same po sebi netko prije toga oduzeo.E pa red bi bio i da vrati.
07.03.2015. 01:00
lila:
Ne, ne, poštujem muškarce kao što si ti.Ti za mene nisi muškarac.
07.03.2015. 01:03
Sebo:
Jasno mi je da je za tebe muškarac onaj koji šuti, trpi, daje i želi ugoditi ženi bez da da išta traži za uzvrat. Ne smije tražiti čak ni priznanjene. Za mene takve ne da nisu žene već ni ljudska bića.
Kad spominješ oduzeta prava ja nisam onaj koji bi ti trebao nadoknaditi nedostatak znanja povijesti ili ispravljati ono što vas uče ženski fakultet i feminizam.
07.03.2015. 08:02
Bocko:
@lila

Problem je u tome što žene dobivaju građanska prava rođenjem, a muškarci ta prava u mnogim državama moraju zatražiti.
I pritom potpisati da su spremni dati život, zdravlje i djelove tijela, i sve to praktično besplatno.
Za državu.

Ako ste vi feministice za istinsku ravnopravnost, onda se prvo tu pokažite.
07.03.2015. 08:20
princez krafna:
čudi me da globalna inicijative za obrezivanje djevojaka nije i ranije bila potpomognuta feminističkim pokretom imajući na umu da taj postupak oslobađa žene..
islamski feminizam je puno progresivniji po tom pitanju od zapadnog neofeminizma.
07.03.2015. 21:53
lila:
Pa sve ide u pravcu profesionalne vojske.
Pa tko voli neka izvoli.
08.03.2015. 08:18
Bocko:
@lila
Što se vojske tiče ...

Odoše nam "Krila oluje":
www.jutarnji.hr/sramota-ratnog-zrakoplovstva-svi-piloti-krila-oluje-dali-ostavku-i-kolektivno-odlaze-iz-hrvatske/1308170/

Otišli dečki u Katar, tamo neće sami morati bojati kacige i kupovati drugu opremu.

A za njima će uskoro i gladni časnici i dočasnici:

www.dnevno.hr/domovina/146598-sramotno-izgladnjivanje-hrvatskih-vojnika-ukinuli-su-nam-dorucak-i-veceru-pa-kupujemo-u-konzumu-naplacuju-nam-cak-i-zlicu-majoneze.html

Takvim profesionalnim vojnicima već je pun klinac feminizacije vojske i feminističkog terora u vojsci. Danas majbolji časnici i dočasnici odlaze u privatne profesionalne plaćeničke vojske, na odlične plaće. Odlaze Ameri i Brti, pa kud neće ovi naši jadno plaćeni .

Ali zato ćemo imati novu, žensku vojsku:
www.youtube.com/watch?v=bD4KFqA5O1I

Valjda će te ženske biti dobro plaćene, a muškarci će dobiti mobilizaciju, da crnče badava.

Još malo o ženskim povlasticama u vojsci:
www.youtube.com/watch?v=CSb-ok65KGI

U stvari, same povlastice i sjajna karijera, a nimalo odgovornosti.

Ali što ćemo kad navale jihadisti?
Plaćati privatne plaćenićke vojske u koje su otišli naši dečki?
08.03.2015. 12:07

Iz drugih medija

AEM