Vijesti

05.03.2015. 08:00:00 - T.S.

Program Girl Determined

Osnaživanje djevojčica u Mjanmaru

(Foto: Girl Determined Facebook)

(Foto: Girl Determined Facebook)

U Mjanmaru je 2010. godine osnovana neprofitna organizacija Girl Determined koja pomaže mladim djevojkama u dobi od 12 do 17 godina da ostvare svoje snove i propituju tradicionalne rodne uloge.

Organizacija jednom tjedno održava sastanke s djevojkama nakon nastave koje dolaze iz različitih dijelova zemlje, od najudaljenijih regija do urbanih centara. Cilj programa je pokazati djevojkama njihov puni potencijal, osnažujući ih da izražavaju svoje mišljenje u društvu u kojem se ono često zaobilazi.

"Nakon što sam se pridružila programu, shvatila sam da mogu sama izabrati svoju budućnost i da se moram hrabro zauzeti za sebe i reći svojoj obitelji da se želim školovati. Zaista želim završiti školovanje", rekla je 15-godišnja Ma Aye.

Brooke Zobrist, osnivačica Girl Determineda, rekla je kako obrazovni sistem u Mjanmaru ne stvara poticajno okruženje u kojem djevojčice mogu izraziti svoje mišljenje. "U školi je dominantan tip učenja stalno ponavljanje, poput papige, i vrlo je malo mjesta za slobodu govora i dijeljenje mišljenja i ideja", navodi.

Prema UN-ovim podacima, samo polovica djevojaka u Mjanmaru ostaje u školi nakon osnovnog obrazovanja, a svega 18 posto njih završi srednju školu. Nadalje, adolescentice su često ograničene na tradicionalne rodne uloge i suočavaju se sa siromaštvom, nasiljem i ranim ulaskom u brak. Više od 30 posto ukupnog stanovništva u zemlji živi ispod granice siromaštva.

Kroz vježbe kojima se promiče razumijevanje i samopouzdanje, Zobrist kaže kako njena organizacija nastoji poboljšati tu statistiku i potaknuti djevojke da postanu vrijedne članice društva. A rezultati se već pokazuju: "za gotovo sve djevojke vidimo zamjetnu razliku u sposobnosti da izraze svoja mišljenja, želje i potrebe. Nekoliko je djevojaka postalo i aktivno u svojim zajednicama i čak se zalažu za veći udio žena u lokalnim seoskim vijećima".

Iako je zemlja daleko od ostvarenja rodne jednakosti, ovo je vrlo dobar početak, što se najbolje vidi u izjavi 14-godišnje Ting Win: "Želim biti visokopozicionirana liderica. Razmišljam da možda postanem predsjednica, pa se u sebi nazivam 'predsjednica Ting Win".

Tagovi: burma, djevojčice, feminizam, girl determined, mjanmar, osnaživanje djevojčica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM