U fokusu

Završio 11. ZagrebDox

Odlična atmosfera i vrhunski filmovi na ZagrebDoxu

Odlična atmosfera i vrhunski filmovi na ZagrebDoxu

Završilo je 11. izdanje ZagrebDox festivala. Najboljim su proglašeni britanski film Virunga, mađarsko – francuski film Kainova djeca, a nagradu publike dobio je film domaće redateljice Eve Kraljević, Lijepo mi je s tobom, znaš.

Izdanje koje Zagreb Dox uvodi u drugo desetljeće obilježile su kompleksne ljudske priče, briga o okolini te izrazito visoke ocjene prikazanih filmova. Čak trećina ih je, prema glasovima publike, imala ocjenu veću od četiri. Pobjedničkoj priči o odnosu sestra, strahu i predrasudama Eve Kraljević dodijeljena je gotovo čista petica. Naime, priča koja je nastajala deset godina i progovara o druženju redateljice sa sestrom Mijom koja boluje od Downova sindroma ostvario je ukupnu ocjenu 4,95.

Drugoplasirani film ujedno je i pobjedinik međunarodne konkurencije ZagrebDoxa, britanski film Orlanda von Einsiedela Virunga koji govori o, sve važnijem, problemu očuvanja prirode. Prema riječima žirija, radi se o ‘unikatnom dokumentu političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek – djela’. Stoga, ne čudi da je film dobio i posebno priznanje u kategoriji Movies that Matter.  

U istoj kategoriji pobijedio je američki film Rich Hill redateljice Tracy Droz Dragos i redatelja Andrewa Droz Palerma. U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat osvojio je film Kainova djeca redatelja Marcella Geröa.

“Film govori o ograničenim mogućnostima izbora ljudi u našem okruženju. To je važan film ne samo na regionalnoj razini već i na univerzalno ljudskoj”, obrazložio je svoj izbor žiri. U istoj kategoriji posebno priznanje dobio je film Rus Damira Ibrahimovića i Eldara Emrića iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Malim pečatom, koji dobiva film autora ili autorice mlađe od 35 godina, nagrađen je mađarski film “Drugačija Mađarska – život jednog sela, fragmenti” Dénesa Nagya, dok je posebno priznanje dobio hrvatski film Veruda – film o Bojanu redatelja Igora Bezinovića, kojeg ćete moći pratiti na HRT-u. Nagrada Teen Dox pripala je američkom filmu “Djevojka na putu” Jillian Schlesinger, a na ZagrebDox Pro-u nagrada HBO Adria za najbolji predstavljeni projekt u razvoju pripala je finskom projektu The Unforgiven.

Osim navedenih filmova, nagrađeno je još nekoliko imena. Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su finski film “Vrtni ljubavnici” redateljice Virpi Suutari i dansko – poljski film Hanne Polak Bolji život.

Za film Vrtni ljubavnici žiri ističe da ‘gledajući film imate dojam da ste upoznali Fince. Njihov način života, njihovu kulturu i način razmišljanja’, dok za Bolji život navode kako je ‘primjer ljudske ustrajnosti pod nevjerojatnim okolnostima. Film vas neće ostaviti ravnodušnima’.  

Ovogodišnji festival posjetilo je više gledatelja i gledateljica nego li prethodne godine, te mnogo više gostiju, njih čak dvjestotinjak. Sve to potvrđuje da je dokumentarni film izuzetno važan te da ZagrebDox polako, ali sigurno postaje jedan od najočekivanijih festivala u Zagrebu. Kako i direktor festivala Nenad Puhovski govori: “Na početku ovogodišnjeg ZagrebDoxa rekao sam, između ostaloga, prema nekom mom osjećaju ovo će biti dobar, opušten, zanimljiv festival koji će dostojno uvesti ZagrebDox u drugu deceniju njegova života. Izgleda da me osjećaj nije prevario!” A kad je ZagrebDox bio drugačiji?