U fokusu

Policija privela prosvjednika u Savskoj 66

CMS: Ovakvo postupanje policije grubo je kršenje temeljnih prava građana/ki

CMS: Ovakvo postupanje policije grubo je kršenje temeljnih prava građana/ki

“Centar za mirovne studije je zgrožen današnjim postupanjem policije prema Marku Grahovcu kojeg su policajci priveli zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira, nakon što je mirno nenasilano prosvjedovao u Savskoj 66 u Zagrebu” reakcija je CMS-a na današnje događaje u Savskoj 66.

“Ovakvo postupanje policije grubo je kršenje temeljnih prava građana i građanki na slobodu okupljanja i prava na slobodu izražavanja. Istovremeno, prema iskazima svjedoka, policija nije privodila građanei građanke koji su ga ometali u njegovom prosvjedu grubo ga vrjeđajući i prijeteći mu dobacivali. Zahtijevamo da policija odmah pusti gospodina Grahovca iz pritvora, povuče prekršajnu prijavu i javno mu se ispriča. Dodatno, zahtijevamo da se pokrene žurna istraga kojom će se osobe u policiji odgovorne za ovo grubo kršenje ljudskih prava najoštrije sankcionirati” ističu u Centru za mirovne studije.

O događaju je pisao i Tportal koji navodi da dok su na jednoj strani Savske ulice branitelji čekali predsjednicu, s druge strane muškarac koji se predstavio kao Marko Grahovac prosvjedovao je protiv nezaposlenosti. Držeći bijele gaće u jednoj ruci, a u drugoj poruku ‘Ja imam PTSP od nerada’ te poruke ‘Ili posao ili kalašnjikov’ i ‘Karamarko, odi doma’, prosvjedovao je protiv nezaposlenosti mladih u RH. Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Masovno su ga vrijeđali i dobacivali mu da je Milanovićev plaćenik.

Prema snimci događaja ovako je u grubim crtama izgledao verbalni sukob prosvjednika i branitelja, koji više od stotinu dana prosvjeduju ispod šatora u Savskoj 66. 

Mladić je svoj performance započeo govorom o besperspektivnosti mladih ljudi u ovoj zemlji, ogorčen jer su svoju sreću otišli potražiti u inozemstvu umjesto da su ostali u Hrvatskoj boriti se za svoja prava, kao što to čine branitelji. Neki od njih, uglavnom žene, došli su mu prigovoriti da što je došao tu te zašto se zbog svoje nezaposlenosti ne proziva Milanovića i Josipovića (iako je ovaj drugi više ne obnaša državne funkcije). Mladić im je odgovorio da kad bi HDZ vratio sve ono što je opljačkao da bi bilo za sve – i za nezaposlene i za branitelje. Tri žene su mu se približile i počele mu prigovarati zbog transparenta koji je imao na sebi: ‘Karamarko odi doma’. ‘Zašto si to stavio na sebe, zar ne znaš da će nam uskoro doći predsjednica? Šta hoćeš da ona to vidi…’, kudile su mladića. On je uzvratio: ‘Kolinda je sve lagala. Kakve veze predsjednica ima s gospodarstvom? Nikakve’. Njegove riječi su razljutile okupljene koji su mu poručili da se makne, da ga ne žele u blizini. On im je replicirao pitanjem: Što vam ja smetam? Pravo je pitanje: zašto ja vama smetam?

Nakon 20 minuta prosvjeda policija ga je odvojila od branitelja te privela u nedaleko parkirani policijski automobil zbog narušavanja javnog reda i mira i u tijeku je prekršajna obrada.