Vijesti

04.06.2009. 11:45:25 (Net.hr)

Gay pride i anti-gay pride na isti dan u isto vrijeme

Udruge Iskorak i Kontra nezadovoljne su što je policija izdala odobrenje za održavanje anti-gay prosvjeda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista.
 

Iz udruga poručuju da povorka u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista sadrži sve elemente kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Prema najavama Hrvatskih nacionalista i HČSP, anti-gay pride trebao bi se održati 13. lipnja u 15 sati na Trgu bana Jelačića i uredno je prijavljen policiji. Zanimljivo, u isto vrijeme počinje i Zagreb Pride.

U priopćenju, pravni tim Iskoraka, Kontre i Ženske mreže Hrvatske navodi da će od Ministarstva unutarnjih poslova tražiti sankcioniranje ovlaštene osobe koja je odobrila to javno okupljanje, a od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu pokretanje kaznenog progona protiv organizatora javnog okupljanja zbog počinjenog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Od Ustavnog će suda, pak, tražiti da zabrani rad Hrvatskoj čistoj stranci prava.

Na tzv. anti-gay prosvjed osvrću se i iz Margelovog instituta koji, uz ostalo, poziva nadležne institucije da preispitaju odluku o odboravanju skupa.

"Na pozivu organizatora anti-gay prosvjeda istaknut je amblem sačinjen od ustaškog grba s neonacističim simbolom keltskog križa (američki rasistički simbol o nadmoći bijele rase, u Njemačkoj zabranjen zakonom), dok im je službena internetska stranica u potpunosti premrežena ustaškom i nacifašističkom ikonografijom", stoji u priopćenju Margelovog instituta.

Tagovi: javno okupljanje, rodna ravnopravnost, zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM