U fokusu

Zabrinutost za ljudska prava

Otvoreno pismo Platforme 112 predsjednici Republike Hrvatske

Otvoreno pismo Platforme 112 predsjednici Republike Hrvatske

Platforma 112 koju čini 60 organizacija civilnog društva uputila je otvoreno pismo novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske. 

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti. 

Poštovana predsjednice Republike Hrvatske,

U ime organizacija civilnog društva koje čine Platformu 112 čestitamo Vam na izbornom uspjehu i preuzimanju dužnosti predsjednice Republike Hrvatske.  Želimo Vam uspješan rad od prvog do posljednjeg dana obnašanja ove važne funkcije.

Nadamo se da će suradnja Platforme 112 i institucije koju predstavljate biti plodonosna i kvalitetna,  a Vi djelovati kao zaštitnica demokratskih standarda koje kao društvo gradimo od osamostaljenja Hrvatske. Svjesni smo pritom da je proces demokratizacije u post-konfliktnom društvu, kakvo je hrvatsko, složen i osjetljiv posao, ali moramo težiti osiguravanju optimalnih društvenih uvjeta u kojima će se sve skupine, ma kako malobrojne i ranjive bile, osjećati sigurno, zaštićeno i prihvaćeno.

Odmjerenom politikom jednakog pristupa prema svima, moguće je osigurati  političku kulturu tolerancije i argumentirana dijaloga. Osvješćivanjem pogubnosti predrasuda i stereotipa, moramo zajedničkim snagama iznalaziti rješenja za sva otvorena pitanja i promicati kulturu poštivanja ljudskih prava marginaliziranih i ranjivih skupina.

Nažalost, s pozicije zaštite ljudskih prava, moramo s Vama podijeliti svoju zabrinutost odabirom nekih od Vaših najbližih suradnika. Mudar odabir savjetnika/ca i najbližih suradnika/ca ključan je za osiguravanje kvalitete kreiranja i provedbe politika unutar ovlasti koje imate kao predsjednica Republike Hrvatske, pri čemu bi kriterij poštivanja i razumijevanja ljudskih prava trebao biti vrlo visoko – u ovom području više ne smije biti prostora za nove propuste i greške kakvima smo u prošlosti prečesto svjedočili. Žalimo i što su pri izboru uzvanika vaši suradnici dali prednost osobama koje se procesuiraju zbog ratnih zločina, korupcije i prijetnji a izostavili su ravnateljicu Spomen područja Jasenovac.

Žalimo što u inauguracijskom govoru niste niti jednom riječju spomenuli antifašizam premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske i jedan od neupitnih vrijednosti svih razvijenih demokracija kako unutar Europske unije tako i globalno.

Govor mržnje, necivilizirani ispadi, nepomirljiva retorika, produbljivanje jaza između različitih političkih opcija, odraz su niske razine političke kulture i posljedica neznanja te nespremnosti na slušanje i razumijevanje onih drugih i drugačijih.

Glasno negodovanje tijekom Vašeg inauguracijskog govora i spominjanja dvojice bivših predsjednika jedan su od primjera netolerancije i to u iznimno svečanom trenutku, kad Vi pozivate na zajedništvo. Nadamo se kako ćete svojim autoritetom i ugledom pronaći način da se ovakvi izrazi netrpeljivosti ne ponove. Svima nama zajednički bi cilj trebao biti održivi razvoj Hrvatske, uz obavezno poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke.

Uz ekonomski boljitak prema kojem nas želite voditi,  nadamo da nećete zaboraviti promicati vrijednosti razvijene demokracije i mirotvorstva.

Ističemo kako je Platforma 112, unutar koje djeluje 60 organizacija civilnog društva, definirala pet temeljnih prioriteta nužnih za poboljšanje kvalitete života i razvoja demokracije: 1) stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi, (2) kvaliteta demokracije , (3) borba protiv korupcije i javni interes , (4) ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi , (5) nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Nadamo se da ćete nam svojim djelovanjem pomoći u ostvarenju postavljenih ciljeva i osigurati da Hrvatska postane uzorom i u regiji i svijetu. Suradnja s civilnim društvom, nacionalnim manjinama, posebna skrb o marginaliziranim skupinama i jasna opredijeljenost za bespoštednu borbu protiv  korupcije vodit će nas sve do izgradnje kvalitetnijeg društva i odgovorne države.

Vjerujemo da ćete svojim radom, inicijativama i svakom drugom vrstom djelovanja kročiti pravim putem te pozvati sve da ga slijede.

Nadamo se produktivnoj suradnji i spremne/i smo Vam izložiti cjelovito vlastiti rad, težnje i postignuća.

S uvažavanjem,

Platforma 112