Vijesti

06.02.2015. 14:51:30 - K.G.

Protiv dominantnih medija

ZHIN: novi ženski časopis u Kurdistanu

Ovog je tjedna izašao ZHIN novi časopis za žene s hrabrim pristupom novinarstvu za žene u regiji Kurdistana.

Naslovnica pokazuje nasmijano lice žene bez marame. Magazin je podržan od strane nevladine organizacije International Media Support (IMS). Novinarke i urednice su uglavnom žene, neke su radile i u drugim medijima, a neke dolaze iz Europe.

Časopis nastoji privući žene u dobi između 18 i 40 godina relevantnim pričama iz svakodnevnog života i informacijama koje mogu biti interesantne ženama, a koje inače nisu dostupne u Kurdistanu. Kako je opisano u uvodu časopisa, cilj je da žene postanu svjesne svojih izbora, ponuditi im mogućnosti, i osvijestiti ih o njihovim pravima, kako bi postigle veću poziciju u političkim i gospodarskim sektorima u društvu u cjelini.

"Krajnje je vrijeme da postoji doista neovisan magazin za žene", rekla je Ala Latif, urednica časopisa, za Metro Centar, te dodala: "To je pokušaj da se podrži novinarstvo za žene u Kurdistanu i znak za kraj uvredljivog stava od strane mnogih političkih stranaka kada je riječ o ženskim pitanjima".

Časopis pokriva društvena pitanja, ali i područja poput mode i stila života - ponekad s kritičkim tonom, ponekad s humorom – ali uvijek iz ženske perspektive. Članci u prvom izdanju imaju ozbiljne priče o bijegu iz IS-a i vijesti o hrabrim borkinjama, ali i lakši teme o tome kako uštedjeti novac ili kako šopingirati.

"Mi želimo voditi profesionalno novinarstvo koje neće tražiti skandale i jeftine naslove. Izravno ćemo se doticati stvarnih problema žena, te ćemo tražiti praktične alternative, i po tome ćemo se razlikovati od dominantnih medija na tržištu", kazala je Ala Latif.

 

Tagovi: časopis, kurdistan, mediji, novinarstvo, žene, zhin

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

bruna:
kakva je to ženska perpektiva po pitanju društvenih pitanja, mode i stila života? kakav je to humor iz ženske perspketive?! onako neke ufine pošalice o žensko-muškim odnosima ili što obući za posao ako ti nije dobar dan... pa varijacije na temu? dobit će svoju verziju Cosmopolitana, koji nema veze s feminizmom i ženskim pravima.. samo budi lijepa, snažna plus i radi i budi menađerica svog života, sve hendlaj, do tebe je sve, može radi ono što želiš, jer si slobodna i sl i krive poruke, koje nemaju potkrepljenje u realnom životu....ne znam čemu ova vijest na ovom sajtu
17.02.2015. 15:33

Iz drugih medija

AEM