U fokusu

Plesno natjecanje

Prekrasna koreografija sa snažnom porukom

Prekrasna koreografija sa snažnom porukom

Ovogodišnji pobjednik svjetskog natjecanja u Vibe XX Danceu je plesna skupina Cookies iz San Diega, sastavljena od trideset dvoje plesača i plesačica. Izvedba ove skupine nije važna samo zato što je osvojila prvu nagradi, nego zbog širenja svijesti o vrlo važnom pitanju, a to je sve veći broj djece bez roditelja diljem svijeta.

Za svoju plesnu izvedbu skupina je nosila staru otrcanu odjeću i koristila platnene vojne pokrivače te stare krevete kao rekvizite kako bi dočarali/e život u sirotištima. Plesači i plesačice prikazuju djecu zarobljenu u sirotištu, koja se bore za slobodu i osnovna prava djece.

 

Plesna točka započinje porukom: “Svaki dan više od 5.760 djece postaje siročad. Djecu nije briga koliko znaš dok ne saznaju koliko vam je stalo”. A ovim plesačima i plesačicama  je stalo. Nagradu koju su primili donirat će Word Visionu, koji prikuplja sredstva za pomoć djeci u krizi.

Među siročadi u svijetu, više od 85 milijuna djece je podvrgnuto seksualnoj trgovini, opasnom fizičkom radu i zlostavljanju. Word Vision radi s djecom u područjima visokog siromaštva poput Etiopije i Gruzije, tako da ih zaštite i nahrane.

Ples, kao i bilo koji drugi umjetnički medij – glazba, književnost, film – je više od same estetike. Najbolji koreografi stvaraju djela s određenom porukom, a to može biti poticanje radosti, kao i poticanje društvenih promjena. U ovom slučaju plesnoj skupini Cookies uspjelo je i jedno i drugo.