Vijesti

23.01.2015. 10:22:37 - K.G.

Žene na valovima

Nizozemska liječnica prkosi zabranama pobačaja

Iako je pobačaj ilegalan u nekim dijelovima svijeta, Rebecca Gomperts, nizozemska liječnica i aktivistkinja za ljudska prava, pronašla je način protiv zabrane abortusa: ploveći mobilnom klinikom za pobačaj.

Projekt Žene na valovima (WOW) pokrenut je 2000. godine, kako bi pružio legalne pobačaje u međunarodnim vodama na područjima gdje je pobačaj ilegalan dajući ženama informacije o tome kako sigurno izazvati pobačaj pomoću tableta prema protokolu odobrenom od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Osim ne-kirurških usluga pobačaja, WOW nudi usluge kontracepcije i reproduktivnog savjetovanja.

Dugogodišnji napori liječnice Gomperts nedavno su prvi puta dokumentirani u filmu "Brod" redateljice Diane Whitten koji prati ovu nizozemsku liječnicu i njezin kontroverzni globalni pokret, od osnutka do danas.

Liječnica Rebecca Gomperts svoje usluge pruža na brodu koji ima posebno izgrađenu mobilnu kliniku. Kada brod uplovi u neku od zemalja, žene kojima je potreban zahvat ukrcavaju se na brod, a zatim brod plovi međunarodnim vodama (gdje su na snazi nizozemski zakoni) za obavljanje pobačaja. U nastojanju da pomogne što većem broju žena WOW je pokrenuo i web stranicu Women on Web koja ženama pruža informacije o tome kako prekinuti trudnoću putem pilule, u skladu s protokolom Svjetske zdravstvene organizacije. No, Gomperts je svjesna da mnoge žene nemaju pristup internetu i kaže kako ne zna kako takvim ženama pomoći da pronađu odgovarajuće informacije.

Rebecca Gomperts istaknula je kako najvažniji učinak nezakonitosti abortusa jest taj da uzrokuje socijalnu nepravdu te da diskriminira žene te da nezakonitost pobačaja uglavnom utječe na najranjivije, siromašne i neobrazovane.

Siromašne, manje upućene žene će vjerojatno pokušati izvesti pobačaj s iglama za pletenje, vješalicama, pritiscima na abdomen ili nekim drugim nestručnim metodama, bez stručne medicinske skrbi. Nestručni postupci abortusa izazivaju ozbiljne komplikacije i mogu uzrokovati nepotrebnu smrt žene. Svake godine umre oko 50.000 žena zbog komplikacija uslijed nestručno obavljenog abortusa. Svakih 10 minuta negdje u svijetu umre jedna žena od posljedica nezakonitog i nesigurnog pobačaja.

Kako bi žene spasila od ovakvih komplikacija, Gomperts putem svoje mobilne klinike daje ženama lijekove i educira ih kako ih pravilno koristiti. Na ovaj način žene mogu napraviti siguran medicinski pobačaj u svojim domovima u prvih 12 tjedana trudnoće. Medicinski pobačaj je isto kao spontani pobačaj te je to jedan od najsigurnijih medicinskih postupaka.

Nadalje, dr. Gomperts kaže kako neki od lijekova (poput Cytoteca) mogu izazvati pobačaj te da su dostupni u velikom broju zemalja, ali žene to ne znaju, ili ne znaju kako koristiti lijekove na najučinkovitiji način.

U nastavku teksta donosimo kratak video prilog iz dokumentarnog filma "Brod". 

Tagovi: aktvistkinja za ljudska prava, brod, diane whitten, liječnica, međunarodne vode, pobačaj, rebecca gomperts, siguran medicinski pobačaj, zabrana pobačaj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (13)

Stari komentari

:
Na zalost izrazito me iznenadio ton clanka, te nedostatak informacija o novom usmjerenju, politikama i praksi organizacije WOW - te iskljucivo pozitivni predznak inicijative koja je prije 15.god bila znacajno jednostavnija nego je to danas. Autorica ne spominje rad WOW danas - organizacije bazirane u Nizozemskoj koja pruza uslugu narucivanja generika iz Indije za medimekantozni prekid trudnoce koji se za sugeriran iznos donacije salje zenama u zemljama u razvoju koje nemaju mogucnost prekida trudnoce. Trenutacna praksa koje zaposlenice WOW rade ostavlja puno neodgovorenih pitanja vezanih uz samu logistiku ugovaranja usluge, procjene stupnja trudnoce, strucnosti kadra, problema sa slanjem posiljaka/carine/dostave u odnosu na zakonski rok po nizozemskom standardu, problem ocjene kojim zenama ce se oprostiti ne slanja sugerirane donacije, te sam proces davanja pravovremene medicinske njege u slucaju komplikacija (ili kao sto je slucaj u El Salvadoru zakonskog gonjenja). Mislim da je bitno znati i biti podrobnije informiran pri pisanju ovako pozitivnog clanka o organizaciji koja je u sustini miljama daleko od osnovnih ideja i vrijednosti, te prakse od svojih pocetnih dana prije vise od desetljeca!
23.01.2015. 15:29
Ivana :
Gospođo Silva, mene je izrazito iznenadio vaš negativan ton o organizaciji koja ženama daje nadu da ipak mogu same odlučivati o svom tijelu. Igrom slučaja živim u Irskoj, i upoznata sam sa situacijom koja je sve, samo ne pozitivna. Počevši od djevojke koja je nakon odbijanja zahtjeva za prekidom trudnoće nastale silovanjem umrla, ili morbidnijeg slučaja, u kojem su doktori odbili mrtvu ženu u 4.mjesecu trudnoće skinuti s aparata, kako bi rodila dijete (?!?!?!?) Shvaćate li Vi gospođo koliko je to morbidno? Ne želim Vam da se ikad nađete u situaciji te obitelji koja je tražila dostojanstven odlazak člana svoje obitelji. Upravo zato, WOW je trenutno jedina alternativa ženama koje nemaju dovoljno sredstava za, kako to imućnije Irkinje nazivaju "taking a ship" što je postalo kolokvijalni izraz za odlazak u Veliku Britaniju na izvršenje pobačaja. Hvala.
24.01.2015. 13:32
:
Da dođem na vlast ne samo da bih u potpunosti liberalizirao sve vrste pobačaja i kontracepcije, nego bih posve demonizirao i rađanje i majčinstvo.

Imati dijete postalo bi prokletstvo. A na majke bi se gledalo kao na primitivne i zaostale glupače koje rade protiv sebe (jer samo lud čovjek želi dijete pored svih tih zabava, karijera i rada na sebi). Takav čovjek (žena) očito mora biti psihički poremećen.

Jao... očito me je neko kopirao, jer upravo to već živimo danas.

Vrijeme je da konačno ova bolesna i trula civilizacija izumre i da nas naslijedi nova, zdrava i vitalna. Ili da izumremo kao vrsta. I to smo također zaslužili.
24.01.2015. 15:48
Ivana :
Provokatoru, meni se čini da ti previše vremena posvećuješ "odgovaranju" žena od feminizma i želje da upravljaju svojim tijelom. Pobačaj je nekad bolja opcija. Pitaj svoju mamu. Sad je već vjerojatno shvatila ;)
24.01.2015. 16:57
:
@Ivana

U pravu si. Možda bi doista bolje bilo da me je pobacila. Onda makar ne bih morao čitati, slušati i gledati ovolike gluposti oko sebe.

P.S. Nažalost nisam toliko glup i naivan da bih vjerovao da je žene moguće odgovoriti od feminizma. Dapače, sad mislim da ih što više treba gurati u feminizam. Ono... ako već piliš granu na kojoj sjedimo... nema problema... daj i meni jedan kraj pile da ti pomognem. Nema smisla da se sama mučiš.
24.01.2015. 18:16
reasilvija:
Provokator, u "zdravoj" civilizaciji na koju ja mislim da ti misliš, majke su zaokupljene isključivo brigom za djecu i rijetko se ostvaruju i na nekom drugom području. A muškarci nisu time ograničeni. Hoćeš li nam objasniti koji je smisao takve civilizacije ili takve kulture? Objasni meni, ja kaskam i zaostajem u poslu za svojim kolegicama koje su neudate i bez djece, jer ih ne mogu sustići (to ne znači da mi je žao što imam obitelj, nego samo iznosim činjenice). Muž mi ne može pomoći oko djece jer su ženska, i on uopće ne razumije njihove potrebe. Svako dijete traži svoje; šta ako neka žena misli da mu ne može to pružiti? Ne zagovaram abortus, zagovaram odgovoran seks, ali ti si pričao o majkama. Kako bi ti uredio to pitanje? Da ne budemo demonizirane kao primitivne glupače, a da postignemo što mislimo da trebamo postići osim djece?
25.01.2015. 11:35
:
Postovanja g. Ivana, cisto da dobijete uvid koga ste prozvali - vise od desetljeca i pol sam se aktivno bavila pitanjima SRHR, provodila edukativne i preventivne programe za mlade u Hrvatskoj, regiji i doslovno svakom kontinentu (osim Antartike). Dobro poznajem svijet medjunarodih organizacija u istom podrucju - te sam si dala truda bolje se upoznati s radom WOW-a. Otvoreni sam pobornik prava na izbor - primarno pocevsi s prevencijom nezeljenih trudnoca, te osiguravanja terminacije u sigurnim uvjetima (koji jednako tako ukljucuju pravo na dostupnost i nediskriminaciju). Ono na sto sam pozvala jest da se u istu organizaciju ne upire prstom kao "spas" ili velica bez da se propita sto to tocno i kako to rade. Jer koliko god je NL liberalna zemlja, ova Amsterdamska organizacija mora djelovati unutar pravnog okvira. Ono sto je WOW kao organizacija bila (vise manje situacija koja je opisana u clanku) u zacetku, te kakvom se praksom i intrumentima bavi danas - su dvije jako razlicite polazne tocke ako bismo ih usporedjivali. Mislim da bi bilo bolje istraziti malo vise prije nego se prozove one koji objektivno ukazuju da napisano u clanku ne korelira s trenutacnom situacijom - i jos pri tome apelirati na moju bescutnost ili povlaciti paralele s mojim osobnim zivotom. To jednostavno niti je fer, niti potrebno (posto o meni, mojem osobnom ili reproduktivnom zivotu ne znate nista). Smatram neeticnim pruzati uslugu koja se u sustini naplacuje zenama koje su vecinom u zemljama u razvoju (gdje je 90 Eura + troskovi medjunarodnog transfera) zbilja nesto sto si zene ne mogu olako priustiti. Odnosno zapitajte se - tko su onda zene koje uslugu mogu dobiti/ostvariti - realno to bi bila ona zena koja ima redoviti pristup internetu, zena koja zna prepoznati trudnocu vrlo rano te ima na raspolaganju pristup zdravstvenoj usluzi koja ce isto potvrditi (test, pregled - svejedno), koja zna zakonski okvir svoje zemlje, koja zna da moze zatraziti uslugu medikamentoznog prekida iz inozemstva, koja ima financije da tu uslugu plati, te koja ce se javiti i osigurati dobivanje paketa prije nastupanja 12. tj (cisto zbog logistike slanja paketa iz Indije do recimo ciljne zemlje u Latinskoj Americi, carine, te distribucije unutar zemlje - primjera radi uglavnom u pravilu traje i kad je slano ekspresnom kurirskom sluzbom minimalno mjesec dana). Koliko potebitih zena realno ima predispozicije da to ostvari? Vrlo malo - dapace usudila bi se reci samo dobro obrazovane i financijski visi srednji/visoki stalez. Zato WOW niti ne radi s vise od nekoliko tisuca zena godisnje - iako je potreba mjerljiva u miljunima! Takodjer smatram poprilicno dubioznim da su zaposlenici (ne volonteri, nego zaposlenici) vecinom osobe koje imaju samo WOW trening, bez formalnog/prakticnog obrazovanja - a sami ocjenjuju zdravstveno stanje osobe preko interneta, stupnja trudnoce, kao i potporu/follow up za i poslije uzimanja medikamenata. Mislim da je jako tesko pruziti pomoc iz Amsterdama zeni u recimo Sao Luisu (BR) koja se onesvijestila zbog gubitka krvi ili ima anafilakticki sok. Dakle u tom segmentu, kao niti u segmentu hoce li zene dobiti paket na vrijeme ili hoce li zena biti ukoliko se sazna pravno gonjena - WOW ne preuzima odgovornost. Sorry - but in my book that is just bad case of "providing care and treatment".
25.01.2015. 16:45
:
@Silvija

A gdje sam ja napisao da sam protiv odgovornosti. Pa to čak i Papa kao katolik govori.

"- Neki misle, oprostite mi na rječniku, da moraju biti poput zečeva kako bi bili dobri katolici, ali ne, kazao je Papa i ispričao kako je sreo ženu koja je rodila sedmero djece carskim rezom i riskirala život da ponovno zatrudni. Prekorio ju je da izaziva Boga te da se ponaša neodgovorno, javlja Reuters."

Kako bih to uredio? Pa valjda ti je jasno da nešto u sustavu u kojem živimo i ideologiji kojom nas filaju nešto ne valja. Dakle, stvari treba mijenjati. Ili... prepiliti konačno granu na kojoj sjedimo. Druge nema.
25.01.2015. 19:54
20LEgend:
@Silva...Za svaku komplikaciju su iskljucivo odgovorni oni koji su u svojoj zemlji dopustili da postoji zakon o zabrani pobacaja i koji ogranicavaju pruzanje medicinskih usluga i ogranicavaju mogucnost izbora...potpuno krivo ste postavili cijeli problem.
25.01.2015. 23:33
:
Ok. Ja onda mislim da je ograničavanje slobode izbora to što je pobačaj dopušten samo do 10. tjedna trudnoće. Zašto bi to itko ograničavao? Ako je to temeljno ljudsko i žensko pravo, žena ima pravo pobaciti kada hoće.
26.01.2015. 00:23
Ivana :
G. Silva, u redu. Moja je reakcija možda bila prebijesna i preishitrena ali nisam vas ni u jednom trenutku imala namjeru uvrijediti niti petljati vaš privatni život u raspravu. Međutim, ono što ste napisali, iako vjerujem da ste vrlo dobro upućeni, nije u potpunosti istina. WOW konstantno informiraju građanke o svom radu, što akcijama poput "abortion train" kad putuju u Belfast kupiti tablete za pobačaj, naravno sve medijski popraćeno, te provociraju uhićenja. WOW naljepnice na kojima ne piše puno, ali piše dovoljno (WOW, women on web, abortion with pills, contact us) možete pronaći po cijelom Dublinu na rasvjetnim stupovima. Pristup knjižnici ima svatko tko je u Dublinu, samim time i pristup internetu, najbolje od svega, članarinu platiti ne morate. Knjižnica je u samom centru Dublina, u trgovinskom centru, što je čini dostupnom velikom broju ljudi. Što se tiče naknade, ona se odnosi na dobrovoljni doprinos, čija je cijena sugerirana, a pomoći će osobi koja nema dovoljno sredstava za abortus. Ukoliko nemate novaca, svoju situaciju možete objasniti, samim time bit ćete oslobođeni i plaćanja bilo kakve donacije. Za koliko tablete stignu, nisam sigurna. Test košta u ljekarni 5 eura. Pelene puno više, pa vjerujem da će si ga svaka žena priuštiti. Što se tiče odgovornosti, mislim da oni koji žele pomoći, pa i nam možda manjkav način, ne mogu preuzeti odgovornost za sramotu države koja kažnjava žene u nevolji.
26.01.2015. 12:25
Ela:
Meni je Silvin post bas dobro objasnio da stvari nisu jednostavne.
Ma koliko dobra ucinili, mnogo toga nije jednoznacno i moze biti problematicno, ovisi iz kojeg kuta gledas, cak i kad imamo iste stavove.

Provokatore, evo te opet s istom tezom, ajde vise ne dosadjuj, ako dosad nisi shvatio, ni neces.
29.01.2015. 00:12
:
Shvatit ćete vi kad vam se bahatost obije o glavu. Da se spustite malo iz tih svojih "nedodirljivih" visina i samo se malo provozate npr. tramvajem vidjeli bi koliko čak i u tzv. urbanom Zagrebu, središtu liberalne elite, ima mladih koji se križaju pokraj svakog raspela.

Kad odemo u još veći ekonomski bezdan, a otići ćemo, ljudi će se u potpunosti okrenuti vjeri i konzervativnim vrijednostima.

Onda ću vas čuti...

29.01.2015. 10:37

Iz drugih medija

AEM