Vijesti

21.01.2015. 17:12:58 - Leslie Salzillo (daily kos)

Bez milosti!

Mlada žena osuđena na 30 godina zatvora zbog spontanog pobačaja

Ponekad, kada pišem, nisam sigurna gdje početi, jer me vijesti zapanje i ostave bez riječi. Želim se okrenuti, ignorirati ih i pronaći nešto za raditi što me veseli, ili nešto drugo o čemu mogu razmišljati, ili pisati. Ali ne mogu. I moram početi.

Prošli tjedan, mlada žena u El Salvadoru, u medijima poznata pod alijasom "Guadalupe", je imala nadu, bila je uvjerena da će je osloboditi tridesetogodišnje kazne zatvora. Već je odslužila sedam godina, počevši u svojim tinejdžerskim godinama. Za koji zločin je optužena? Ubojstvo fetusa. Spontano je pobacila, i optužena za ubojstvo.

Nije joj oprošteno. Za Guadalupinu slobodu nedostajao je jedan glas. Njezina sudbina određena je desničarskom većinom, 43:42 u kongresu. Ne mogu pisati o ovako nečemu i ne osjećati se kao da su me opetovani lupali šakom u želudac. Guadalupe predstavlja svaku ženu. To se događa kada se pobačaj kriminalizira. El Salvador je poznat po tome što je jedna od najgorih zemalja na svijetu u odnosu na ženska reproduktivna prava.

Prema Timu Rogersu sa Fusion.net:

Sve forme pobačaja su ilegalne u El  Salvadoru. I iako nije bilo indikacija da je Guadalupe, majka jednog djeteta, namjerno prekinula svoju trudnoću, liječnici su je cinkali kako bi se spasili od kriminalnog gonjenja.

Guadalupe, koja nije nikada pohađala niti peti razred, je bila ispitana u bolničkom krevetu bez odvjetnika/ce. Kafkijansko suđenje je bilo brutalno i brzo. Prije nego li je Guadalupe shvatila što se događa, osuđena je na 30 godina zatvora i bačena iza rešetaka, zajedno s osuđenim ubojicama.

Ako Guadalupina priča zvuči ludo, to je zato što i je takva. Ne samo da El Salvador ima jedan od najdrakonskijih zakona protiv pobačaja na svijetu, nego i vlasti provode taj tiranski zakon tako agresivno da graniči s opsesijom. Deseci žena – uglavnom mladih i siromašnih – u El Salvadoru su iza rešataka radi ubojstva.

Najmanje 29 žena je zatvoreno u El Salvadoru radi abortusa/spontanog pobačaja. Skupina njih, zvana #Las17, služe od 12 do 40 godina zatvora. Najstarija ima 29 godina, izvještava Rogers.

Ovo je kratki video koji su napravili ljudi iz Centra za reproduktivna prava, kako bi ukazali na okrutnost kojom El Salvador tretira žene. Većina žrtava reproduktivnih nepravdi su iz siromašnih zajednica. Ne, ovo nisu zakoni za bogataše.

 

 Prevela i prilagodila Marinella Matejčić 

Tagovi: el salvador, guadalupe, spontani pobačaj, svijet, tidesetogodišnja kazna zatvora, zakon, zatvor

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Kofola:
Fašisti protiv pobačaja i ženskih prava su najveći mrzitelji života
22.01.2015. 14:34
reasilvija:
Ovo je toliko strašno da mislim da bi se čak i onaj Bocko složio s tim. Ono što mi je nejasno je na čemu se temelji takav zakon, po kojem za spontani pobačaj možeš biti kriv za ubojstvo. Vjerojatno nije riječ o nekom zakonu zaostalom iz doba konkvistadora, jer onda ovaj slučaj ne bi dobio toliku potporu u kongresu. A to ovdje ne piše. Ne kužim u čemu se sastoji njena krivnja.
22.01.2015. 16:11
lina:
Problem se sastoji u tome da je pobačaj kriminaliziran i to snažno, pa se ženama koje imaju spontane pobačaje može vrlo lako implicirati da su ga izazvale same.To je ono što se događa tamo gdje je pobačaj nelegalan ili kriminaliziran.
22.01.2015. 18:08
:
Ja zbilja ne vidim svrhu ovakvih članaka osim manipulativne propagande. Hajdemo se malograđanski zgražavati što sve gdje postoji. Ako je uopće istina. Mogli bismo naći na tisuće ovakvih primjera i prema djeci i prema starcima i prema siromašnima i prema svima, praktički.
22.01.2015. 20:53
Bocko:
@Reasilvija
Daj nemoj pušiti tu jeftinu propagandu.
Tebi kao imnogim drugim povodljivim osobama je dovoljno prezentirati neku priču izvađenu iz konteksta i onda se silno zgražate nad time.

El Salvador je država u popriličnom kaosu. Al ono, stvarno kaosu.
Imali su 12 godina krvavog građanskog rata prije četvrt stoljeća. U toj zemlji koja ima broj stanovnika nešto veći nego Hrvatska broj ubistava je gotovo STOTINU puta veći nego u Hrvatskoj! Za usporedbu, to je više nego je u prosjeku ginulo u Hrvatskoj za ratnih godina. Silovanja bilježe najviše rate u svijetu. Zemlja je ogrezla u korupciju i organizirani kriminal. Karteli trgovaca drogom i trgovaca ljudima i njihovi svakodnevni sukobi su svakodnevnica Salvadora.

I tebi je onda čudno da se u tom kaosu dogode ovakve nepravde?
Inače, te žene zapravo i nisu osuđene za abortus (za to je tamo kazna dvije do osam godina) nego za ubistvo rođenog djeteta (koje je u većini slučajeva zapravo umrlo pri porodu). Neke od osuđenih žena su oslobođene i isplaćena im je odšteta za vrijeme provedeno u zatvoru zbog neopravdane kazne.

Dakle, da , to su strašne nepravde, ali sada to ponovo razmotri gledajući sliku cijelog salvadorskog kaosa.Istovremeno, u USA npr. su desetine dječaka silovanih kada su imali 12 ili 13 godina zakonom prisiljeni plaćati alimentaciju svojim silovateljicama.
Nad tim se ne zgražate?
22.01.2015. 21:40
reasilvija:
šta je gore, da djevojčica provede cijeli život u zatvoru ili da dječak plaća alimentaciju? Ja bih radije plaćala alimentaciju.
22.01.2015. 21:51
:
Eto ga na, opet lažne dvojbe. Poanta je da je glupo vaditi neke opskurne primjere i uzdizati ih na opću razinu. To se Silvija zove generalizacija i jedna je od najčešćih logičkih pogrešaka. Jer što se hoće reći ovim člankom? To kako su žene globalno obespravljene i potlačene i onda se uzme neki bizaran primjer iz sjebane zemlje, i to još i takav kakav jest pitanje jel i istinit.

Libela je inače imala i onaj poznati fejl sa slikom "obespravljenih" žena u Iranu koje za vrijeme novinarske konferencije sjede na podu, dok muškarci sjede na stolicama.

Bojim se da ću ovaj slogan morati ponavljati na svakoj ovakvoj temi:

NEMA PRIVILEGIRANIJE SKUPINE U SUVREMENOJ ZAPADNOJ KULTURI OD MLADIH I LIJEPIH ŽENA. NEMA!!!

Čak ne moraju biti niti bogate.
22.01.2015. 22:27

Iz drugih medija

AEM