U fokusu

Na Zapadu ništa novo

Tijesna većina za prava žena u Europskom parlamentu

Tijesna većina za prava žena u Europskom parlamentu

U Odboru za ravnopravnost spolova i ženska prava u Europskom parlamentu danas je izglasano Izvješće o pravima žena i muškaraca za 2013. godinu. 

Izvješće oko kojeg su se prošle godine lomila koplja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, i koje nije prošlo je jutros izglasano u nadležnom odboru Europskog parlamenta.

Najvažnije točke Izvješća koje se prije svega odnose na jednakost u plaćama za jednak rad, zaštitu žena od nasilja, pravo na dostupnu medicinsku skrb i pobačaj su usvojene zahvaljujući prije svega tijesnoj lijevoj većini u Odboru koja je podržala izvjestitelja Marca Tarabellu iz Grupe socijalista i demokrata javljaju u priopćenju iz Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.

Biljana Borzan, zamjenska članica Odbora za ravnopravnost spolova, izrazila je zadovoljstvo što su svi njeni amandmani na Izvješće usvojeni.

Velik dio izvješća posvećen je nasilju nad ženama koje u Europi trpi svaka treća žena. Zastupnica Borzan se založila za mjere osnaživanja žena u prijavljivanju zločina i skrbi o njima nakon prijave. Naime, procjenjuje se da se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe svaka druga žrtva bude zadovoljna konačnim ishodom.

Socijalisti/kinje i demokrati/kinje su posebnu pozornost pridali i ekonomskoj jednakosti žena i muškaraca. Zastupnica Borzan je u zajedničkom amandmanu s izvjestiteljem  i kolegicom Vioricom Dancilom istaknula kako je potrebno razviti strateški pristup kako bi se povećala zapošljivost žena, posebno u ruralnim područjima, te im se osigurale dostojanstvene mirovine.

Borzan je podnijela amandman koji se tiče uključivanja više žena u kliničke studije.  “Naime, mnogi lijekovi ne budu testirani na ženama i kada budu odobreni izazovu nuspojave kod pacijentica. Zato sam i kao liječnica pozvala na ispravnu implementaciju Regulative 536/2014”, objašnjava Borzan.

“Izvješće će u ožujku biti na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu. Zabrinuta sam hoće li proći u ovom obliku, prije svega jer  je i na Odboru tijesnom većinom zadržan paragraf o pravu žena na pobačaj i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Unatoč tome, današnje glasovanje je nedvojbeno korak u pravom smjeru k osiguravanju ravnopravnosti žena i muškaraca”, kazala je Borzan.