U fokusu

Stop nasilju nad ženama

Španjolska kreće s provedbom strategije protiv genitalnog sakaćenja žena

Španjolska kreće s provedbom strategije protiv genitalnog sakaćenja žena

Španjolski medicinski/e stručnjaci i stručnjakinje će povećati nadzor nad obiteljima iz zemalja gdje je genitalno sakaćenje žena prakticirano i u nekim slučajevima tražiti od roditelja da potpišu dokument kojim se obavezuju da svoje kćeri neće podvrgavati tom postupku, što je dio prvog nacionalnog protokola na tu temu u Španjolskoj. Roditelji koji na to ne pristanu riskiraju prijavu socijalnoj službi, a u tom će slučaju biti obaviješteno i državno odvjetništvo, kako bi se odredilo jesu li potrebne određene mjere da bi se zaštitilo dijete.

Protokol, za kojeg se očekuje da će biti prihvaćen u srijedu od strane zdravstvenih organizacija, dio je obuhvatne strategije za uočavanje i prevenciju genitalnog sakaćenja žena kod rizičnih skupina u Španjolskoj.

Genitalno sakaćenje žena u Španjolskoj je ilegalno od 2003. godine, no jasno je da je potrebno učiniti više od toga, rekla je ministrica zdravlja Blanca Hernández. “Zbog imigracije, ovaj problem nije više ograničen samo na zemlje u kojima se genitalno sakaćenje tradicionalno provodi. Ono postoji i ovdje i naša je obaveza da poduzmemo sve što je u našoj moći protiv bilo kojeg oblika nasilja nad ženama“.

Iako je nemoguće točno reći koliko je genitalnog sakaćenja u Španjolskoj, predložat protokola navodi da kako je u Španjolskoj gotovo 17 tisuća djevojaka mlađih od 17 godina čije su obitelji iz zemalja u kojima se ta praksa provodi.

Nieves Crespo, koja se bavi programima intervencije i prevencijom genitalnog sakaćenja, navodi kako je ovaj protokol važan korak naprijed, a daljnji izazov se sastoji u tome koliko će se uspješno implementirati u pojedinim dijelovima zemlje.