Vijesti

18.12.2014. 14:26:19 - Libela

CGI je bio u pravu

Plakat je seksistički i njime se prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova

Na temelju prijave seksističke reklame jednog ugostiteljskog objekta, a koju je podnio Centar za građanske inicijative iz Poreča, Pravobraniteljica je dostavila i odgovor, objavili su danas u CGI-u. Libela je također u više navrata pisala o ovom slučaju (ovdje i ovdje).

Izdvajamo dijelove u kojima Pravobraniteljica potvrđuje kako se reklamnim plakatom prekršio Zakon o ravnopravnosti spolova i u kojima reakciju Centra za građanske inicijative Poreč nalazi opravdanom:

"(…) izdvajanjem fotografije koja prikazuje ženu u donjem rublju (koja stoji u senzualnom stavu koji asocira na stereotip o prostitutkama koje se na taj način "nude") iz konteksta kolekcije u sklopu koje je snimljena te dodavanjem slogana "Feel Poreč with all your senses" na reklamni plakat, postiže se efekt kojim se sugerira da se muškarcima za stolom pored hrane i pića nudi i žena, tj. da pored ribe i vina kušaju i "osjete svim osjetilima" i ženu. Prema tome, način na koji su spojeni različiti elementi koji sami po sebi ne predstavljaju diskriminirajuću poruku na temelju spola uvjetovao je takav učinak reklamnog plakata koji njegovu poruku čini vrlo podložnom interpretaciji kakvu je opisala pritužiteljica. Pritom napominjem da ovdje ne problematiziram namjeru koja se željela postići ovim reklamnim plakatom, već isključivo učinak koji je proizašao iz nje.(…)

Sagledavajući primjer o kojem se radi u ovom slučaju (reklami plakat) iz pozicije interpretacije pritužiteljice, žena se na plakatu prikazuje na način koji konzumentu reklame sugerira da će pored zadovoljstava koja pružaju hrana i piće, moći osjetiti i zadovoljstvo tjelesne seksualnosti konkretne žene koja ih kao muškarce "poslužuje". Stoga, s obzirom da je na temelju ukupnog dojma koji pruža kombinacija vizualnog i tekstualnog dijela reklamnog plakata takva interpretacija vrlo izgledna, reakciju Centra za građanske inicijative Poreč nalazim opravdanom te smatram da reklamni plakat sadrži elemente koji nisu u skladu s čl.16.st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojem je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način.

Slijedom navedenoga, dajem  p r e p o r u k u  da u budućim marketinškim aktivnostima restoran Divino posebnu pozornost obrati da izvlačenjem pojedinog umjetničkog izričaja kojeg koristi u reklamne svrhe iz konteksta ne postigne diskriminirajući učinak na temelju spola" zaključuje se u odgovoru Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Tagovi: marketing, mediji, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, seksizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (16)

Stari komentari

još jedno muško:
Čekanje odgovora pravobraniteljice u svezi ove reklame ima dramatiku i neizvjesnosti ekvivalentnu iščekivanju službena reakcije Kaptola u svezi pobačaja.
18.12.2014. 19:43
:
Mislim stvarno mi je već pun kufer toga da se ljudi petljaju u stvari o kojima nemaju pojma. Diplomirana pravnica će meni pisati o semantičkim aspektima fotografije. O tempora, o mores.

Da išta zna o semnatici, kao što očito ne zna, onda bi znala da je onaj lik koji je na fotografiji ili nekoj filmskoj snimci iznad, nadređen onom koji je ispod; zato se gotovo redovito ptičja perspektiva koristi za dominaciju a žablja za podređenost. To su stvari koje se uče u osnovnoj školi iz medijske kulture.

Stvarno mi je više dosta. Lupetajte gluposti do mile volje... a ja ću ponovo otići pročitati uvod Krležina romana Na rubu pameti. Kako ono počinje: "Glupost je nebeska sila koja djeluje kao teža ili kao svjetlost, kao voda i, uopće, kao svemirski elemenat. Glupost je sama u sebe zaljubljena i njeno je samoljublje bezgranično. Glupost se je zaogrnula dostojanstvom i pozivima, zvanjima i činovima, glupost nosi zlatne lance lordmajorske i zvekeće ostrugama i kadionicama, glupost nosi cilindar na svojoj veleučenoj glavi..."
18.12.2014. 23:16
muško:

nikidan vidija na cms spot pjevačica gazi muškaraca čizmom koji lezi na krevetu, što je to di je tu reakcija
19.12.2014. 07:11
Sebo:
Feministice znaju muškarce držati prljavim i neurednim. I onda reklama sa dva muškarca koji umjesto glave imaju gljivičavi nokat. Gdje je tu reakcija? A onaj debilni Adamič kao predstavnik muškog roda u kuhinji.
19.12.2014. 07:54
reasilvija:
fali još Bocko
19.12.2014. 12:57
Prkno 2:
Mangina piše knjigu, nema vremena.

Sebo, misliš na onu reklamu gdje dvije žene peru metar prljavog suđa pa se adamić došeta i pohvali suprugu za odabir deterdženta (i muža naravno)?
22.12.2014. 23:45
Bocko:
@Prkno2

U mojoj knjizi bit će i riječnik koji objašnjava značenje izraza, talko da se ne zabuniš drugi puta da muškarce koji se bore za ljudska prava nazivaš manginama, umjesto da izraz uporabiš za muške feministe koji preziru muškost.

Taj Tata Adamič iz reklame kojeg spominješ je ogledni primjerak mangine.

Ne znam zašto onaj koji je radio reklamu ne uviđa da ta reklama ne ponižava samo muškarca i oca kao bijednog glupana, nego ponižava i ženu koja ima takvog muža?

Ti bi sigurno kao prava feministica bila ponosna da imaš takvog muža?
23.12.2014. 08:24
Prkno 2:
Ja kao feministica ne želim muža koji bi stajao iza mene dok perem suđe i hvalio moj odabir deterdženta. Ako me razumiješ.
Adamići su za neke druge tipove žena.
23.12.2014. 15:17
Bocko:
@Prkno2
Znači, tebi se ne sviđa ta feministička reklama u kojoj se muškarac prikazuje kao debil, a žena kao pametna?

I koje su ti te 'druge žene' koje bi htjele debilnog Klauna Adamića ?

Ti kao i svaka feministica i žena općenito želiš snažnog,karakternog muževnog muškarca koji dobro zarađuje i dobro izgleda, ali bi pritom trebao biti poslušan pesek koji te bezpogovorno sluša.
Takvi ne postoje.
23.12.2014. 17:29
:
Obrazoloženje pravobraniteljice je skandalozno u svojoj medijskoj neukosti.

""(…) izdvajanjem fotografije koja prikazuje ženu u donjem rublju (koja stoji u senzualnom stavu koji asocira na stereotip o prostitutkama koje se na taj način "nude") iz konteksta kolekcije u sklopu koje je snimljena te dodavanjem slogana "Feel Poreč with all your senses" na reklamni plakat, postiže se efekt kojim se sugerira da se muškarcima za stolom pored hrane i pića nudi i žena, tj. da pored ribe i vina kušaju i "osjete svim osjetilima" i ženu. Prema tome, način na koji su spojeni različiti elementi koji sami po sebi ne predstavljaju diskriminirajuću poruku na temelju spola uvjetovao je takav učinak reklamnog plakata koji njegovu poruku čini vrlo podložnom interpretaciji kakvu je opisala pritužiteljica. Pritom napominjem da ovdje ne problematiziram namjeru koja se željela postići ovim reklamnim plakatom, već isključivo učinak koji je proizašao iz nje.(…)"

Kako ljude nije sram lupetati takve gluposti o stvarima o kojima očito nemaju pojma, a pravobraniteljiva očito nema pojma o mediju fotografije.

Tom logikom ja mogu napisati da je žena zapravo prerušeno vanzemaljsko čudovište koje se upravo sprema pojesti naivne muškarce. Feel Poreč with all your senses. Savršeno!
24.12.2014. 00:36
muško:

Jeli pravobraniteljica bila u muzeju suvremene umjetnosti?
24.12.2014. 10:27
:
Općenito je pojam seksizma potpuna glupost. Što to uopće znači?
24.12.2014. 10:59
Prkno 2:
Nisam sigurna da je gospođa Adamić ispala pametna, a mnogi muškarci slušaju svoje žene bezpogovorno kao peseki. To ti je činjenica, boljela te ili ne.
A mislim da te boli.
24.12.2014. 15:48
Bocko:
@Prkno2

Vidiš kako sam te lijepo argumentima doveo do toga da sama zaključiš kako ta reklama sa obitelji Adamić ne ponižava samo muškarca neko zapravo i ženu.

A ovo da me boli jer su neki muškarci poltroni - da, boli me neka stvar.
LOL

Inače, kad se već spominje to da su muškarci skloni udovoljavanju ženinim izvoljevanjima, ima teorija da je to isto darvinistički uvjetovano.

Činjenica jest da je većina muškaraca sklona do neke mjere tolerirati svojim ženama ono što ne bi nikom drugom. Ispunjavati razne više ili manje opravdane želje.
Čini se da su žene na taj način poticale muškarce da se više trude za obitelj, pa su tako muškarci više radili i priskrbili, a kao rezultat su te familije bolje prosperirale.
Tako je ta sklonost trpljenju ženinih 'cveba' ugrađena u karakter novih generacija muškaraca.
27.12.2014. 17:01
Prkno 2:
Ne bocko, ta reklama vrijeđa isključivo ženu. Muškarca ne. On trijumfalno stoji pokraj njih dvije, gleda kako one rade i podjebava ih. Zapravo, podjebava jednu ženu, ona druga žena mu je mama.

Nisu neki muškarci poslušni, malo je to više od neki, i eto pogodila sam, boli te ipak :)
LOL
27.12.2014. 17:50
Bocko:
@Prkno2

Dobro onda.
Misli što hoćeš.
Nastavite u reklamama vrijeđati i ponižavati muškarce.
Ja u stvari mislim da je to jako dobro. Za muškarce.
To pomaže muškarima da se osvijeste i uvide u kakvoj ginocentričnoj i mizandrijskoj civilizaciji živimo.


Već raste revolt protiv takvih reklama, i pozivi na bojkot ne samo proizvoda koji se reklamira ponižavanjem muškaraca, nego i cijele kompanije koja koristi takvu reklamu.
27.12.2014. 20:06

Iz drugih medija

AEM