U fokusu

Rodne razlike u plaćama:

Nova rješenja za stari problem

Nova rješenja za stari problem

U Zagrebu je od 16. do 18. Listopada održan prvi sastanak partnerskih organizacija odnosno stručnjakinja koje će dvije godine raditi na projektu s ciljem suzbijanja rodnih razlika u plaćama u sedam zemalja (Hrvatska, Austrija, Belgija, Španjolska, Njemačka, Velika Britanija, i Estonija) I razviti inovativne strategije za rješavanje razlike u plaćama. Projekt će se usredotočiti na ulogu sindikata i drugih relevantnih dionika, kao što su jedinice za ravnopravnost spolova te na mogućnosti za jačanje utjecaja u borbi za jednake plaće muškaraca i žena.

Istraživačice iz svake države će surađivati ​​s predstavnicima sindikata i jedinica za ravnopravnost spolova, te će razraditi analizu stanja u zemlji provedbe projekta kao i sektorsku analizu koja će obuhvatiti sektor financija i osiguranja te sektor zdravstva.

Kako bi uključile što više zainteresiranih dionika i osoba koje se bave pitanjem rodnih razlika u plaćama osnovale smo neformalnu Europsku mrežu “Gender Wage Watchers” koja će koja će uključiti predstavnike sindikata, jedinice za ravnopravnost spolova, znanstvenike i druge stručnjake, dionike i  organizacije civilnog društva.

Sastanku je prisustvovala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kao podržavateljica projekta te predstavila svoj rad i podatke o položaju žena u svijetu rada.  

Projekt se provodi u partnerstvu CESI – Center for Education, Counselling and Research – Croatia, L&R Social Research – Austria, RoSa – Role and Society vzw, Documentation Center, Library and Archives on Equal Opportunities, Feminism and Women’s Studies – Belgium The Tavistock Institute for Human Relations- Great Britain, Tomillo Center for Economic Studies – Spain, Branderburg Technical University Cottbus – Germany, Praxis Centre for Policy Studies – Estonia I traje dvije godine.                                                               

Projekt je financijski podržan kroz PROGRESS program Europske Unije.