U fokusu

Zaključci sjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

Abortus mora biti dostupan!

Abortus mora biti dostupan!

Danas je u Hrvatskom saboru održana sjednica Odbora za ravnopravnost spolova, a u suradnji s CESI – Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na temu pristupa uslugama reproduktivnog zdravlja. Kao uvodničari i uvodničarke na sjednici su sudjelovali/e predsjednica Odbora Nansi Tireli, pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija-Marinić, ginekolog iz KBC “Sestre Milosrdnice” Dr.sc.Dubravko Lepušić i istraživačica iz CESI Nataša Bijelić.

Kao uvod u raspravu Nataša Bijelić prezentirala je rezultate CESI-jevog istraživanja “Siva zona: pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj”, koje je pokazalo da je dostupnost i sigurnost legalnog abortusa u Hrvatskoj otežan. “Tome je tako zbog neodgovarajuće državne regulacije i nadzora, učestalosti prigovora savjesti, nedostataka prilikom evidencije pobačaja, visokih cijena, slučajeva liječničke korupcije i zloupotrebe položaja te društvenih faktora” iznijela je Bijelić.

Na Bijelić se nadovezao dr.sc. Lepušić koji je istaknuo kako prije svega govori kao osoba iz prakse. Lepušić je problematizirao pitanje priziva savjesti i prebacivanja posla na one liječnike koji nisu u prizivu, posebice u kontekstu činjenice da bolnica Sv. Duh svoje pacijentice upućuje upravo u “Vinogradsku”. “Ako netko ima iskren priziv savjesti onda se to valjda odnosi i na dijagnostiku i MPO. Mi tražimo da radimo sve, a ne da nam se selektivno prebacuje posao. To u najmanju ruku nije fer”, istaknuo je Lepušić te zaključio: “Bilo bi dobro da mi liječnici, kolege, pokrenemo pitanje definiranja priziva savjesti unutar medicine. Netko tko je imao priziv savjesti tijekom služenja vojnog roka išao je pred komisiju. Ovako od danas do sutra pozivati se na priziv savjesti nije u redu. Ne sumnjam u iskrenost kolega, ali čudi ovakav nagli porast priziva savjesti. Da li osoba u prizivu savjesti ima pravo da već na fakultetu odbije učiti o nekim područjima ginekologije?”

Pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija-Marinić u više je navrata istaknuo kako je ova administracija u Ministru zdravlja (misleći pritom na ekipu koja je u Ministarstvo stigla s ministrom Vargom) zatekla brojne neriješene probleme koji se vuku u zdravstvu već godinama, pa tako i pitanje pobačaja među njima. Istaknuo je da su oni spremni rješavati problem po problem te da su njihova vrata svima otvorena. 

U raspravu se uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je jasno rekla da očekuje od Ministarstva zdravlja da preuzme odgovornost za situaciju. “Od resornog Ministarstva očekujemo jasnu uputu, propis kojim će se definirati kriteriji i pristup prizivu savjesti te na koji način se može obaviti pobačaj. Ne može se ovo pitanje prepuštati autonomiji bolnica. Prava se ne mogu koristiti nauštrub drugih i tu ključnu ulogu ima Ministarstvo zdravlja” zaključila je.

Cjelokupna rasprava u kojoj su sudjelovale saborske zastupnice, aktivistkinje ženskih/feminističkih organizacija i liječnici/e, može se svesti na nekoliko zaključaka – da postojeći Zakon treba ostati dok probleme oko pristupa zdravstvenim uslugama treba podzakonskim i drugim aktima regulirati, da je potrebno kvalitetnije regulirati pitanje priziva savjesti te da je potrebno naći učinkovite mehanizime, kako bi se istovremeno poštivalo pravo žene na izbor i pravo pojedinaca na priziv savjesti. Ovdje je posebno zanimljivo bilo stajalište ravnatelja bolnice Sveti Duh, koji nije našao za shodno odgovoriti na brojne prozivke njegove ustanove, već je poručio: “Reći ću svoja osobna razmišljanja. Činjenica je da u RH postoje dva zakona, jedan je onaj koji regulira pravo žena na slobodan izbor, a koji ja u potpunosti i 100 posto podržavam. No, zakon nije obligirao bolnice, već dozvolio opciju. Drugi je zakon o liječništvu koji imaju sve moderne zapadne demokracije i u njemu je uveden institut priziva savjesti. Osobno sam mišljenja da ta dva prava nisu u koliziji i da smo svi pozvani da poštujemo sve hrvatske zakone”.

Rasprava se povela i o molitvenim akcijama ispred bolnica. “Meni nije jasno zašto stoje pred bolnicama. Svatko ima pravo željeti promijeniti Zakon, ali onda je valjda adresa Ministarstvo zdravlja”, komentirao je doktor Lepušić, a na njega se nadovezala i ravnateljica KBC Sestre Milosrdnice: “Posljednje dvije godine imali smo izuzetni napad religioznih grupa. Po 40 dana su molili. To izaziva niz neugodnosti i u bolnici i među kolegama. Ja nisam mogla reći ni da ni ne, oni su imali dozvole od policije” ispričala je. Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske na istu je temu dodala da je “prema nekim medijskim natpisima trećina liječnika uložila priziv savjesti. Čestitam onima koji su se oduprli velikim pritiscima. Molitvene skupine su dio svjetskog dobro organiziranog pokreta. Znamo da njihove metode idu i do fizičkog napada i uznemiravanja. Ono što je najbitnije, a nismo spomenuli, jest prisustvo Crkve u bolnicama i tu nešto treba učiniti. U nekim bolnicama se nalaze materijali religijske prirode i treba stati na kraju takvoj vrsti propagande”. 

Na kraju sjednice Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, istaknula je da “probleme imamo i probleme trebamo riješiti te zato zahvaljujem i pomoćniku ministra na prijedlogu Povjerenstva koje će se baviti širim pitanjem reproduktivnog zdravlja i prava. Mi kao radno tijelo možemo predložiti zaključke i u tom smislu predlažem da tražimo da Ministarstvo zdravlja i ostali poduzmu sve zakonske aktivnosti u svrhu dostupnosti usluga reproduktivnog zdravlja.”

Libela je sjednicu Odbora pratila uživo te naglaske iz rasprave možete vidjeti i na Libelinom Facebook profilu, kao i na #sivazona.