Vijesti

11.12.2014. 16:05:54 - T.B.

Zaključci sjednice saborskog Odbora za ravnopravnost spolova

Abortus mora biti dostupan!

Danas je u Hrvatskom saboru održana sjednica Odbora za ravnopravnost spolova, a u suradnji s CESI - Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje na temu pristupa uslugama reproduktivnog zdravlja. Kao uvodničari i uvodničarke na sjednici su sudjelovali/e predsjednica Odbora Nansi Tireli, pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija-Marinić, ginekolog iz KBC "Sestre Milosrdnice" Dr.sc.Dubravko Lepušić i istraživačica iz CESI Nataša Bijelić.

Kao uvod u raspravu Nataša Bijelić prezentirala je rezultate CESI-jevog istraživanja "Siva zona: pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj", koje je pokazalo da je dostupnost i sigurnost legalnog abortusa u Hrvatskoj otežan. "Tome je tako zbog neodgovarajuće državne regulacije i nadzora, učestalosti prigovora savjesti, nedostataka prilikom evidencije pobačaja, visokih cijena, slučajeva liječničke korupcije i zloupotrebe položaja te društvenih faktora" iznijela je Bijelić.

Na Bijelić se nadovezao dr.sc. Lepušić koji je istaknuo kako prije svega govori kao osoba iz prakse. Lepušić je problematizirao pitanje priziva savjesti i prebacivanja posla na one liječnike koji nisu u prizivu, posebice u kontekstu činjenice da bolnica Sv. Duh svoje pacijentice upućuje upravo u "Vinogradsku". "Ako netko ima iskren priziv savjesti onda se to valjda odnosi i na dijagnostiku i MPO. Mi tražimo da radimo sve, a ne da nam se selektivno prebacuje posao. To u najmanju ruku nije fer", istaknuo je Lepušić te zaključio: "Bilo bi dobro da mi liječnici, kolege, pokrenemo pitanje definiranja priziva savjesti unutar medicine. Netko tko je imao priziv savjesti tijekom služenja vojnog roka išao je pred komisiju. Ovako od danas do sutra pozivati se na priziv savjesti nije u redu. Ne sumnjam u iskrenost kolega, ali čudi ovakav nagli porast priziva savjesti. Da li osoba u prizivu savjesti ima pravo da već na fakultetu odbije učiti o nekim područjima ginekologije?"

Pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija-Marinić u više je navrata istaknuo kako je ova administracija u Ministru zdravlja (misleći pritom na ekipu koja je u Ministarstvo stigla s ministrom Vargom) zatekla brojne neriješene probleme koji se vuku u zdravstvu već godinama, pa tako i pitanje pobačaja među njima. Istaknuo je da su oni spremni rješavati problem po problem te da su njihova vrata svima otvorena. 

U raspravu se uključila i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je jasno rekla da očekuje od Ministarstva zdravlja da preuzme odgovornost za situaciju. "Od resornog Ministarstva očekujemo jasnu uputu, propis kojim će se definirati kriteriji i pristup prizivu savjesti te na koji način se može obaviti pobačaj. Ne može se ovo pitanje prepuštati autonomiji bolnica. Prava se ne mogu koristiti nauštrub drugih i tu ključnu ulogu ima Ministarstvo zdravlja" zaključila je.

Cjelokupna rasprava u kojoj su sudjelovale saborske zastupnice, aktivistkinje ženskih/feminističkih organizacija i liječnici/e, može se svesti na nekoliko zaključaka - da postojeći Zakon treba ostati dok probleme oko pristupa zdravstvenim uslugama treba podzakonskim i drugim aktima regulirati, da je potrebno kvalitetnije regulirati pitanje priziva savjesti te da je potrebno naći učinkovite mehanizime, kako bi se istovremeno poštivalo pravo žene na izbor i pravo pojedinaca na priziv savjesti. Ovdje je posebno zanimljivo bilo stajalište ravnatelja bolnice Sveti Duh, koji nije našao za shodno odgovoriti na brojne prozivke njegove ustanove, već je poručio: "Reći ću svoja osobna razmišljanja. Činjenica je da u RH postoje dva zakona, jedan je onaj koji regulira pravo žena na slobodan izbor, a koji ja u potpunosti i 100 posto podržavam. No, zakon nije obligirao bolnice, već dozvolio opciju. Drugi je zakon o liječništvu koji imaju sve moderne zapadne demokracije i u njemu je uveden institut priziva savjesti. Osobno sam mišljenja da ta dva prava nisu u koliziji i da smo svi pozvani da poštujemo sve hrvatske zakone".

Rasprava se povela i o molitvenim akcijama ispred bolnica. "Meni nije jasno zašto stoje pred bolnicama. Svatko ima pravo željeti promijeniti Zakon, ali onda je valjda adresa Ministarstvo zdravlja", komentirao je doktor Lepušić, a na njega se nadovezala i ravnateljica KBC Sestre Milosrdnice: "Posljednje dvije godine imali smo izuzetni napad religioznih grupa. Po 40 dana su molili. To izaziva niz neugodnosti i u bolnici i među kolegama. Ja nisam mogla reći ni da ni ne, oni su imali dozvole od policije" ispričala je. Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske na istu je temu dodala da je "prema nekim medijskim natpisima trećina liječnika uložila priziv savjesti. Čestitam onima koji su se oduprli velikim pritiscima. Molitvene skupine su dio svjetskog dobro organiziranog pokreta. Znamo da njihove metode idu i do fizičkog napada i uznemiravanja. Ono što je najbitnije, a nismo spomenuli, jest prisustvo Crkve u bolnicama i tu nešto treba učiniti. U nekim bolnicama se nalaze materijali religijske prirode i treba stati na kraju takvoj vrsti propagande". 

Na kraju sjednice Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, istaknula je da "probleme imamo i probleme trebamo riješiti te zato zahvaljujem i pomoćniku ministra na prijedlogu Povjerenstva koje će se baviti širim pitanjem reproduktivnog zdravlja i prava. Mi kao radno tijelo možemo predložiti zaključke i u tom smislu predlažem da tražimo da Ministarstvo zdravlja i ostali poduzmu sve zakonske aktivnosti u svrhu dostupnosti usluga reproduktivnog zdravlja."

Libela je sjednicu Odbora pratila uživo te naglaske iz rasprave možete vidjeti i na Libelinom Facebook profilu, kao i na #sivazona.

Tagovi: abortus, bolnice, cesi, doktor lepušić, hrvatski sabor, istraživanje, nansi tireli, odbor za ravnopravnost spolova, prava žena, pravo na izbor, priziv savjesti, seksualna i reproduktivna prava i zdravlje, siva zona, zdravstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (9)

Stari komentari

dena:
pa dobro jel abortus ili pobačaj?
11.12.2014. 21:57
:
A ako većina na nekom budućem referendumu odluči da pobačaj jest ubojstvo?

Što onda?

Aha, da, znam, bit će to kršenje temeljnih ljudskih prava.
16.12.2014. 12:56
Miki :
Provokator,

Što ćemo u tom slučaju sa spontanim pobačajima?
Hoćemo imati policiju koja će njuškati oko ženskih vagina i dodatno maltretirati svaku ženu za koju postoje saznanja da je imala pobačaj, uključujući i spontani? U zatvor ili na uvjetnu ako se ispostavi da je za vrijeme trudnoće žena iz Konzuma prenjela kutiju Persila od 5kg ili pušila, pila alkohol za vrijeme trudnoće?

Ako je blastocista osoba s pripadajućim pravima, tada Pravo mora biti adekvatno primjenjeno i na te osobe.
16.12.2014. 14:15
zlatan:
MIKI, ako je pobačaj ubojstvo, onda je spontani pobačaj samoubojstvo!
16.12.2014. 15:25
Miki :
zlatan,

Samoubojstvo pretpostavlja svjesnost što plod do određenog treutka apsolutno nije (te ujedno koincidentira s činjenicom što je plod u ranijem stadiju razvoja-veća opasnost od spontanog pobačaj) ali nije ni bitno za ovo što pitam jer AKO PLOD IMA PRAVA KOJA PRIPADAJU OSOBI, tada postoji zakonska obveza utvrđivanja okolnosti koje su dovele tzv. uzrok smrti pa sve do pogrebnih postupaka. Ako sebi oduzmeš život, također postoji obveza utvrđivanja okolnosti koje su dovele do smrti. Tako imamo puno veću potrebu za medicinskim i policijskim osobljem, hektre zemlje prenamjenjene u groblja, zatvorske kapacitete za počinitelje itd. Već vidim kako se izbori dobivaju ali generalno zanima me kako bi to izvodili u praksi i koje granice predlažete da se pomjere.
16.12.2014. 15:51
zlatan:
To što sam napisao pisalo je na nekoj drvenoj ogradi u Splitu. Bilo je to krajem osamdesetih, kada su zidovi naših gradova bili preplavljeni grafitima tipa: abortus ubojstvo, ginekolozi ubojice i slične neinteligentne i neduhovite škrabotine. Eh, ali očito netko pametan se dosjetio i na jednoj ogradi nekog gradilišta u Splitu napisao: spontani pobačaj samoubojstvo. Mora se priznati duhovito, možda malo i morbidno!
Ali za primijetiti je da sam vidio samo jedan takav grafit, na drvenoj ogradi gradilišta, pa to znači da je dotični grafiter imao i ekološku svijest. Nije škrabao po zidovima.
A bilo je to još u doba SFRJ, krajem osamdesetih.
16.12.2014. 16:08
kosee:
Ispravak - ako je pobačaj ubojstvo, onda je spontani pobačaj ubojstvo iz nehaja..
17.12.2014. 09:20
:
Možete se vi sprdati do mile volje, ali budući da je medicinski induciran pobačaj društvena stečevina, kako je sad legalan, tako može postati i nelegalan, kao što to već i jest u nekim državama (pa i europskim).

17.12.2014. 23:35
Miki :
Provokator,

Moj upis nije bio sprdnja nego pokazatelj apsurdnosti takve legislative te ujedno ide u prilog tome kako ni najžešći zagovaratelji zabrane pobačaja ne gledaju s jednakim poštovanjem fetus i osobu koja uživa sva prava. Štoviše, pogledaj statističke podatke koji govore kako se pretežno radi o ženama koje se ujedno izjašnjavaju kao vjernice. To što su vjernice ne znači naravno da su ujedno i protiv pobačaja (ali se radi o značajnom udjelu žena koje drže stavove protiv pobačaja) što znači dokle god se takav slučaj ne dogodi njima osobno, spremne su mlatiti praznu slamu i razmetati se parolama. Uz to vjerojatnost je da neke od njih potporu u tome dobivaju od svojih muževa.

Da, jasno je da ljudska prava ne uživaju status recimo logičkih apsoluta ali za njihovo ukidanje još uvjek treba postojati jako dobar razlog.
18.12.2014. 00:15

Iz drugih medija

AEM