U fokusu

Predstavljeni rezultati istraživanja ‘Majčinstvo i karijera’

Predstavljeni rezultati istraživanja ‘Majčinstvo i karijera’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić,  prisustvovala je predstavljanju rezultata istraživanja ‘Majčinstvo i karijera’. Tom prigodom svečano je dodijelila priznanje MAMFORCE COMPANY standarda Zagrebačkoj banci za uspješno provođenje obiteljski osviještene prakse upravljanja ljudskim resursima kojom se zaposlenicima/ama omogućava bolja uravnoteženost poslovnog i obiteljskog života.

Projekt Instituta za istraživanje i edukaciju ‘Zaposlena mama’ podržali su Hrvatska udruga poslodavaca i Moj.Posao.net, a rezultati istraživanja ‘Majčinstvo i karijera’ koje je u Hrvatskoj provedeno na uzorku od 1200 zaposlenih majki tijekom studenog 2014. godine pokazali su da prihodi zaposlenih majki u 60 posto obitelji doprinose većem dijelu kućnog budžeta, a da njihovi partneri samo u 20 posto slučajeva preuzimaju veću brigu o djeci – najviše u obiteljima u kojima su majke s najvišim stupnjem obrazovanja (magistrice i doktorice znanosti). Zaposlene majke bi željele imati više energije i vremena, veću plaću i veći stupanj fleksibilnosti u organizaciji posla. Većina majki bi željela imati mogućnosti izbora fleksibilnog radnog vremena što bi pri promjeni poslodavaca bio značajan kriterij izbora. Najpoželjniji oblici fleksibilizacije posla su im klizno radno vrijeme, povremeni rad od kuće i sažeti radni tjedan (punih 40 sati, ali drugačije raspoređeno, npr. četiri dana ili 4.5 dana). Naposljetku, rezultati govore da je majkama ravnoteža privatnog i poslovnog života lakše dostižna na višim menadžerskim pozicijama što bi trebala biti jasna poruka ženama da se ne boje preuzimanja većih odgovornosti zbog straha od nemogućnosti usklađenja obaveza.

Institut za istraživanje i edukaciju ‘Zaposlena mama’ dodijelio je prestižno pravo korištenja znakom MAMFORCE COMPANY© Zagrebačkoj banci d.d za uspješno provođenje obiteljski osviještene prakse upravljanja ljudskim resursima kojom se zaposlenicima omogućava bolja uravnoteženost poslovnog i obiteljskog života. Neke od mjera obiteljske politike su fleksibilni modeli rada (klizno i/ili skraćeno radno vrijeme), usklađeni s poslovnim i organizacijskim mogućnostima te podrška zaposlenicima/ama na dugotrajnom odsustvu kroz izbjegavanje diskriminacije zbog dugotrajnog odsustva, održavanje kontakata s dugotrajno odsutnim zaposlenicima te olakšavanje povratka na posao.

Prilikom uručivanja certifikata Višnja Ljubičić je istaknula: “Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da zaposlene žene značajno doprinose kućnom budgetu, ali ujedno još uvijek nemaju dovoljnu podršku partnera u obiteljskim obavezama vezanim uz brigu o djeci. Također, razvidno je da veliki broj žena, njih 46 posto više nije u mogućnosti razvijati karijeru zbog dodatnih obiteljskih obaveza i nerazumijevanja poslovne okoline. S takvom praksom svi gubimo jer su žene mahom obrazovanije. Dobre prakse poput danas predstavljene Zagrebačke banke treba isticati kako bi se i druge organizacije potaknulo na promjenu radnih uvjeta koji su prilagođeniji potrebama zaposlenih žena.”

Voditeljica projekta i predsjednica Instituta ‘Zaposlena mama’ Dijana Kobas Dešković izrazila je iznimno zadovoljstvo provedenim istraživanjem: “Odaziv majki istraživanju bio je znatno veći od očekivanoga što dovoljno govori o značaju ove  teme zaposlenim mamama.  Ukupno gledajući, rezultati nesumnjivo pokazuju da je usklađivanje poslovnog i obiteljskog života uistinu izazovno, ali da usprkos tome 70 posto zaposlenih  majki ne bi bilo zadovoljno sa životom bez posla i karijere. S inicijativom MAMFORCE pomažemo  poslodavcima u razvoju mjera koje majkama  omogućuju nesmetani razvoj karijere do najviših menadžerskih pozicija na kojima mogu značajno doprinijeti daljnjem razvoju jer promišljaju i rade na kvalitativno drugačiji način od muških kolega.”