Vijesti

02.12.2014. 17:46:52 - Libela

Seksizam svagdašnji, seksizam reklamni

Pjenimo se!

Ako ste se u posljednje vrijeme kretale/i pothodnikom i tamošnjim ocvalim trgovačkim centrom, teško vam je mogla promaknuti reklama za Anamarija kavu. Pa čak ako to do tada niste znale/i, sada je jasno: Anamarija kava namijenjena je ženama koje se ne pjene. Prenosimo nekoliko reakcija građana i građanki.

Vladimir Lulić pita se kakve su to žene koje se ne pjene?

"One koje više rađaju, a manje pričaju. One koje je Bog stvorio za madraca a ne za mudraca. One koje u Novu godinu trebaju ući onako kako žele da ulaze u njih: beskompromisno i žestoko! One koje ne zamaraju svoje glavice ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome", napisao je na Facebooku.

Sergej Bulić poslao je upit Anamarija kompaniji u kojem između ostalom navodi kako živimo 'u duboko podijeljenom društvu s neafirmiranim vrijednosnim sustavom i neizgrađenim vrijednosnim stavovima i još uvijek prihvatljivom stereotipnom degradirajućom razlikom žene i muškarca' iz čega proizlazi da još uvijek ovakve poruke nailaze na plodno tlo.

"Dakako, rodno diskriminacijsko i seksističko tlo", zaključuje Sergej.

Nakon što su očito zaprimili određen broj optužbi i upita za povlačenjem priglupe i seksističke reklame, administratorice/i Facebook stranice počeli su brisati objave čitateljica i čitatelja.

Vjerujemo da se ne da to tako lako utišati, pa slobodno pišite, ima tih virtualnih zidova. 

Tagovi: čitatelji, čitateljice, degradiranje, hrvatska, muškarci stereotipi, reklame, reklamna industrija, seksizam, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (7)

Stari komentari

Feministički Bard:
Anamarija kava je Udruženi Zločinački Poduhvat.
03.12.2014. 14:10
Bocko:
Pitam se kada će netko konačno napisati neki tekst o sveopće prisutnom ponižavanju muškaraca u reklamama.
ali, naravno, to se neće dogoditi dok muškarci ne počnu bojkotirati ne samo proizvode koji se reklamiraju, nego i kompanije koje tako rade.

A žene, ako im se neka reklama ne sviđa - neka urade isto - neka pozovu na bojkot toga proizvoda, a ne da pozivaju mangine i Bijele vitezove da ih zaštite.
Kako pokazuju svoju samosvjest i ravnopravnost ako stalno pozivaju muškarce "da ih štite"?
04.12.2014. 15:04
muško:

@ bocko zašto bijele velikim slovom ?
04.12.2014. 20:34
jasna:
Meni je ona reklama s ovcama koje dijele novac, grozna i ponižavajuća za sve siromašne. Tele 2
05.12.2014. 13:10
Bocko:
@muško

Bijeli vitez je muški feminist koji poput 'viteza u sjajnom oklopu', tj. junaka iz bajke štiti i podržava žene u svakoj situaciji bez obzira zaslužuju li to one ili ne - dovoljno je da su žene. Bijeli vitezovi su u ekstremnim situacijama ona kategorija ljudi koji linčuju, premlaćuju i ubijaju lažno optužene jer su ih potužile žene.
Mangine su feministički muškarci koji se stide svoje muškosti, i optužuju druge muškarce zato jer se ponašaju kao muškarci - npr. 'da su agresivni'. Mangine su obično feminizirani slabići. To su zapravo kolaboracionisti' - izdajice muškog spola.

Više o tome ovdje:

societyofphineas.wordpress.com/2012/12/01/defining-white-knights-and-manginas/

Nema nekog specijalnog razloga zašto pisati Bijeli vitez. U engleskom ponekad pišu White Knight .
Moj razlog je taj da riječ bijeli vitez ima više značenja - može značiti općenito časnog junaka, može značiti osobu koja pomaže početnicima u poslu/biznisu, a znači i ovog naivnog muškarca feminista.
Mangina je samo bijednik feminist koji se odriče muškosti, i u modernom značenju nema drugog značenja iako u starijim riječnicima ima.
06.12.2014. 10:39
Bocko:
@jasna
U toj reklami tele2 se propagira da djeca kradu novac iz novčanika roditelja.

Pitam se zašto se povodom toga nije oglasila pravobraniteljica za djecu?

Zar ćemo tolerirati da se u bezveznoj reklami popularizira i prikazuje kao prihvatljivo da djeca poskrivećki uzimaju novac iz novčanika roditelja iz bilo kog razloga (makar i da podijele potrebitima!).
06.12.2014. 10:44
klopotica:
Sergej Bulić (autor žestokih komentara) kojeg spominjete u tekstu je duboko zaglibio u ovoj diskusiji i pogubio sve kompase...
Meni njegovi komentari više liče na plaćeno blaćenje od strane konkurencije, nego na borbu za ženska prava.
09.12.2014. 23:12

Iz drugih medija

AEM