U fokusu

Nicola Sturgeon predstavila svoj kabinet

I Škotska ima ‘feminističku’ vladu

I Škotska ima ‘feminističku’ vladu

Nova škotska premijerka, Nicola Sturgeon, prije nekoliko dana je predstavila svoju novu vladu, te najavila kako će njena vlada naporno raditi na svim područjima u promicanju ravnopravnosti spolova, te poslati snažnu poruku da rad za opće dobro počinje upravo ovdje, u vladi.

U sastavu nove škotske vlade sjedit će petorica ministara i četiri ministrice na čelu s premijerkom Sturgeon. Dakle, polovicu kabineta će činiti žene, što je prvi puta u škotskoj povijesti.

Premijerka je obećala da će vladu voditi ‘maštovito i avanturistički’, te da će graditi ‘socijaldemokratsku i pravednu naciju’.  Također je rekla kako njena vlada ‘otvara vrata za veće mogućnosti  za sve žene’, te je dodala kako su ciljevi njene vlade povećati rast i riješiti nejednakost u zemlji.

Nicola Sturgeon je 44-godišnja bivša odvjetnica, a dolazi iz Škotske nacionalne stranke (SNP).  Sebe opisuje kao ‘ženu koja dolazi iz radničke klase’ te dodaje: “Nadam se da moje imenovanje otvara vrata za veće mogućnosti za sve žene. Nadam se da ovaj izbor šalje snažnu, pozitivnu poruku svim djevojkama i ženama diljem naše zemlje: ne bi trebalo biti ograničenja za vaše ambicije, za ono što možete postići, ako ste dovoljno dobre u onome što radite. Smatram da je samo nebo granica onome što se može postići. Stakleni strop ne bi vas nikada smio zaustaviti u postizanju vaših snova”.