Vijesti

25.11.2014. 16:59:50 - Libela

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

'To nije ljubav! Zaustavi nasilje!'

(Foto: Facebook - Ženska soba - centar za seksualna prava)

(Foto: Facebook - Ženska soba - centar za seksualna prava)

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Podsjetimo, dan se obilježava od 1999. godine na inicijativu UN-a u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine jer su se usprotivile njegovom režimu.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota "Oči širom otvorene". Spot je osmišljen u sklopu edukativnih radionica provedenih s mladima iz Poreča.

Spotom želimo osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u mladenačkim vezama. Važno je raditi s mladima na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je bitno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje. 

Videospot je najavljen porukama postavljenim na stepeništa, a simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja: To nije ljubav; Nisi ti kriva; S vremenom postaje sve gore; Potraži pomoć; Prijavi nasilje. Građanima i građankama na kraju je poručeno da ne gaze po ženskim ljudskim pravima, piše u priopćenju Centra.

U Zagrebu je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ženska soba – Centar za seksualna prava organizirala i održala javnu akciju 22. studenog pod nazivom "Iskoristi pravo na život bez nasilja".

Dan je danas obilježen i diljem regije. Aktivistkinje ženskih organizacija fotografirale su se na Trgu Republike u Beogradu s porukama podrške za žene koje preživljavaju nasilje. U Sarajevu, Fondacija CURE organizirala je uličnu akciju na kojoj su članice Tima Fondacije CURE zajedno s aktivistkinjama izvesti performans pod nazivom 'Klub anonimnih'. Performans je zamišljen tako da aktivistkinje sjede u krugu i čitaju priče žena koje su preživjele nasilje u intimnim vezama. Poseban akcent stavio se na ljubomoru, kako bi se pokazalo da ljubomora nije ljubav, nego je nasilje.

Važno se prisjetiti, ali ne samo danas, kako su statistike i dalje crne. Svaka treća žena u EU-u iskusila je psihičko ili fizičko nasilje do 15. godine života. Diskriminacija i svi oblici nasilja nad ženama nastavljaju se diljem svijeta, u svim društvima i svim regijama. 

Tagovi: aktivistkinje, aktivizam, borba, ekonomsko nasilje, europa, feministkinje, feminizam, fizičko nasilje, hrvatska, međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, nasilje nad ženama, psihičko nasilje, regija, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

kosee:
Libela, čudi me da niste popratili i poduprli današnji prosvjed protiv ilegalnog pobačaja. Vidim da su ga, zasad, mnogi portali odignorirali, no od vas sam očekivala barem poziv na prosvjed i osvrt na reakcije.
28.11.2014. 15:51

Iz drugih medija

AEM