Vijesti

25.11.2014. 00:00:24 - Libela/radiosarajevo.ba

Sve je to valjda protiv materinstva

Erdogan: Žene i muškarci ne mogu biti jednaki!

Turski konzervativni predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako žene prirodno ne mogu biti ravnopravne s muškarcima.

Erdogan je otvoreno kritizirao feministkinje, optuživši ih da su protiv materinstva.

"Naša religija je odredila mjesto za žene, a to je materinstvo", kazao je Erdogan u Istanbulu pred okupljenim na skupu o pravu i ženama, piše Radio Sarajevo.

"Neke osobe to mogu shvatiti, a druge ne. Ovo ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvaćaju ni samu ideju o materinstvu", dodaje.

Šef države je objasnio da se sa ženama i muškarcima ne može postupati na isti način, "jer je to protiv ljudske prirode".

"Njihov karakter, navike i njihov fizički izgled su različiti. Ne možete staviti u istu ravninu ženu koja doji svoje dijete i muškarca", nastavio je.

Aktualni predsjednik bio je na čelu vlade 11 godina prije nego što je u kolovozu izabran za predsjednika. Podsjetimo, Erdogan neprestano pokušava ograničiti pravo na abortus uz preporuke ženama da rode najmanje troje djece. Zahvaljujući feminističkim naporima, još uvijek bezuspješno.

 

 

Tagovi: ekstremizam, erdogan, feminizam, islam, konzervativizam, ljudska prava, pobačaj, prosvjedi, reproduktivna prava, turska, žene, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Andel:
Erdogan je jedna obična sprdačina. U Turskoj su većinom žene te koje kopaju, oru , siju i rade ostale fizičke poslove (onaj tko je putovao ruralnom Turskom zna o čemu govorim), dok muškarci igraju šah i backgammon u hladu. A tako je i u gradovima. Pune kafane muškaraca koji po cijeli dan igraju backgammon. Ali od Erdogana se ni ne očekuje nikakva objektivnost, on je profesionalni veliki mudonja, srednjovjekovnog mentalnog sklopa. Osim toga ništa drugo.
25.11.2014. 17:33

Iz drugih medija

AEM