U fokusu

Sedmi Marš solidarnosti

Crvena trešnjevačka subota

Crvena trešnjevačka subota

Sedmi po redu marš Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) Trešnja je crvena! održao se u subotu 22. studenog. Sa Zapadnog kolodvora dvjestotinjak sudionica i sudionika točno u podne krenulo je na edukacijsko-revolucionarnu šetnju dijelovima Trešnjevke.

Posjetila su se mjesta značajna za ilegalnu aktivnost pokreta otpora na Trešnjevci za vrijeme Drugog svjetskog rata, neke od preživjelih spomenika tome dobu, prisjetilo imena zanemarenih narodnih heroina, čule priče o nekadašnjem skvotu i poprištu borbi između punkera i skinsa krajem 90-ih, vidjela mjesta uništene industrije kao što je bivša tvornica Vesna, stadion NK Zagreba u Kranjčevićevoj gdje djeluje jedna od rijetkih antirasističkih i antihomofobnih navijačkih skupina, ulicu gdje je nekoć živjela najveća koncentracija pjesnika i pisaca u Hrvatskoj, jedno od najljepše urbaniziranih naselja u gradu – naselje Prve hrvatske štedionice te nekadašnje kino Triglav.

Posljednja točka bio je Centar za kulturu Trešnjevka, gdje su se sudionice i sudionici marša počastili domaćim grahom. Nakon kratkog predaha, održala se tribina o temama naznačenima tijekom marša.  

Za kraj, nastup zbora Praksa obilježio je sedmi Marš solidarnosti.