Vijesti

18.11.2014. 12:16:48 - HRT (Libela)

prosvjed protiv orbana

Dan gnjeva u Mađarskoj

(Foto: Twitter)

Više od deset tisuća građana i građanki Mađarske prosvjedovalo je sinoć u Budimpešti tražeći ostavku premijera Viktora Orbana kojeg optužuju za zapošljavanje korumpiranih javnih službenika i dodvoravanje Kremlju. Broj okupljenih na prosvjedu pred zgradom parlamenta, koji su organizatori nazvali 'Danom gnjeva', bio je puno manji nego na demonstracijama protiv uvođenja poreza na internet prošloga mjeseca koje su prisilile Orbana da odustane od tog poteza, prenosi HRT.

Optužbe za korupciju najnoviji su razlog za prosvjede protiv Orbanove vlade, nakon što je SAD uveo zabranu ulaska za šestoro mađarskih javnih službebnika, uključujući šefa porezne uprave zbog sumnje da su povezani s korupcijom. Demonstranti/ce su izvikivali/e 'Orbane odlazi!' i nosili transparente poput 'Nećemo plaćati porez kriminalcima'. Izvikivali su 'Europa, Europe' nakon što je dvoje ljudi spustilo zastavu EU-a s obližnje zgrade.

Orban je izazvao zabrinutost SAD-a i EU-a politikama koje po mišljenju njegovih protivnika kažnjavaju velike kompanije, ograničavaju demokratske slobode i približavaju Mađarsku Rusiji. Na prosvjedu su bili i neki oporbeni političari, ali nije bilo stranačkih obilježja.

Tagovi: demokracija, diktatura, eu, javna sllužba, javni službenici, korupcija, mađarska, porezna uprava, prosvjed, protest, regija, rusija, sad, totalitarizam, viktor orban

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM