U fokusu

Globalni simpozij

Uključivanje muškaraca u borbu za rodnu ravnopravnost

Uključivanje muškaraca u borbu za rodnu ravnopravnost

Ovaj je tjedan započeo drugi globalni simpozij koji se bavi ulogom muškaraca u postizanju rodne ravnopravnosti i jednakosti.

Globalni napori za postizanjem rodne ravnopravnosti će ostati neispunjeni sve dok muškarci i dječaci ne postanu punopravni sudionici procesa, glavna je poruka ove internacionalne konferencije koja se ovog tjedna održava u New Delhiju.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi kako je jedna od tri žene u svijetu žrtva fizičkog i/ili seksualnog nasilja od strane partnera ili seksualnog nasilja od strane nepoznatih. Žene su također suočene sa znatnom razlikom u plaćama, što često rezultira zatočavanjem žena u okovima siromaštva.

Dr. Abhijit Das, direktor Centra za zdravlje i socijalnu pravdu (CHSJ), ističe poantu ovogodišnjeg simpozija: “Danas, više nego ikada prije, postoji nužda da se muškarci ne uključuju potiho kada se dogodi neka kriza, već da budu uključeni stalno, javno i kolektivno, kako bi se promijenila javna percepcija o ulozi muškaraca u borbi za rodnu ravnopravnost”.

Preko tisuću istaknutih istraživača/ica, praktičara/ki, aktivista/kinja i predstavnika/ica vlada i sponzora iz više od 90 zemalja svijeta sudjeluju na simpoziju, koji nastoji istražiti kako promjena poimanja maskuliniteta može ohrabriti veću uključenost muškaraca i dječaka u postizanju rodne ravnopravnosti, koja jednako koristi i ženama i muškarcima.

“Tijekom proteklih 20 godina naučili smo puno o tome kako uspješno uključiti muškarce i dječake u redefiniranje pojma maskuliniteta i upoznati ih s načinima za prekidanje nasilja i promoviranje jednakosti”, rekao je Andrew Levack, jedan od sudionika simpozija.

Opseg tema kojima će se sudionici/ce baviti tijekom ovog tjedna uključuje rodno uvjetovano nasilje, seksualnost i identitet, socijalnu pravdu, ulogu roda u zapošljavanju i siromaštvu te kako promjena koncepta maskuliniteta utječe na veze, emocije i brigu o drugima.

“Simpozij također stavlja naglasak na rodnu neravnopravnost među muškarcima, koja se tiče rase, klase, starosti ili seksualne orijentacije”, dodao je Joni van de Sand, ko-kordinator MenEngage Global Alliancea. “Ono što želimo postići jest adresiranje patrijarhalne moći i privilegija koje neki muškarci imaju, a drugi ne – i potaknuti muškarce da se uključe u borbu za svijet jednakosti i pravde za sve”.

Simpozij bi trebao rezultirati objavom “Delhi Call to Action”, koja će dati upute za adresiranje razlika o ulozi muškaraca u postizanju rodne ravnopravnosti.